Monday, June 17, 2013

''Η ΜΠΛΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ''. ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

''Η μπλε πολυκατοικία των Εξαρχείων, που δεν είναι πλέον μπλε, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αθηναϊκής αστικής αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα. Έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα Κυριακούλη Παναγιωτάκου, δεσπόζει στη συμβολή των οδών Αραχώβης και Θεμιστοκλέους από τις αρχές της δεκαετίας του '30 (1932 - 1933). Το αρχικό βαθύ μπλε χρώμα του κτηρίου επιλέχθηκε από το μεγάλο νεοέλληνα ζωγράφο, Σπύρο Παπαλουκά.
Αποτελείται από δυο 6όροφα ανεξάρτητα κτήρια, που έχουν όμως κοινά υπόγεια και κοινό δώμα. Το δώμα αποτελούσε μία από τις καινοτομίες του αρχιτέκτονα, αφού κατασκευάστηκε ως εντευκτήριο των ενοίκων των διαμερισμάτων. Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στους κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι αποτελούν υπόδειγμα αισθητικής. Στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν και η ύπαρξη πισίνας, που όμως η κατασκευή της δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Συνολικά, στην πολυκατοικία υπάρχουν 37 διαμερίσματα. Στο ισόγειο βρίσκεται το φημισμένο cafe Floral. Σημείο αναφοράς των κατοίκων της περιοχής, που πρόσφατα ανακαινίστηκε εξαιρετικά και ξαναζεί. Δυστυχώς, όμως, δε συμβαίνει το ίδιο και με τα περισσότερα διαμερίσματα του οικοδομήματος, που είναι αφημένα στα σημάδια από το πέρασμα του χρόνου. Εξαίρεση, φαίνεται, να αποτελεί το πρώτο ρετιρέ του κτηρίου.

No comments:

Post a Comment