Sunday, January 27, 2013

''Ο εκρηκτικά επίκαιρος Αλέξανδρος Κοτζιάς''

«Μα πότε πέρασαν είκοσι χρόνια από τον θάνατό του;» αναρωτιόντουσαν οι κυρίες που κάθονταν δίπλα μου και είχαν έλθει να παρακολουθήσουν το συμπόσιο προς τιμήν του Αλέξανδρου Κοτζιά στο Μέγαρο Μουσικής. Λίγο πιο πάνω καθόταν ο Δημήτρης Νόλλας, ένας από τους μετρημένους στα δάχτυλα συγγραφείς που παρέστησαν στην εκδήλωση. Η απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και η καταρρακτώδης βροχή το απόγευμα της Πέμπτης 24 Ιανουαρίου 2013 απέτρεψαν είναι η αλήθεια πολλούς απ' το να παρακολουθήσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα βραδιά.

Η κριτικός, συγγραφέας και συντονίστρια εν προκειμένω Έλενα Χουζούρη ξεκίνησε λέγοντας ότι «ο Αλέξανδρος Κοτζιάς υπήρξε ένας ολικός διανοούμενος που κατάφερε να αναδείξει τις βαθύτερες και πιο σκοτεινές πλευρές της μεταπολεμικής Ελλάδας». Επιπλέον «ήταν από τους πρώτους που οραματίστηκε ένα Κέντρο Βιβλίου, σαν αυτό που τόσο βίαια και αυταρχικά καταργήθηκε πρόσφατα εν μία νυκτί» είπε η ίδια αναφερόμενη στην πρόσφατη κατάργηση του ΕΚΕΒΙ.

Η συγγραφέας Μάρω Δούκα, για την οποία ο Κοτζιάς - μαζί με τον Τσίρκα και τον Φραγκιά - ανήκει στους πρωτοπόρους και..''

No comments:

Post a Comment