Sunday, October 7, 2012

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΟΛΛΑΣ ''ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ'' της ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

''O Δημήτρης Νόλλας είναι ο μεγάλος μεταδικτατορικός συγγραφέας και ταυτόχρονα ο μεγάλος παραγνωρισμένος από την πλευρά της πλατιάς εμπορικής κυκλοφορίας. Τον θαυμάζει υπέρμετρα η μικρή κοινότητα του επαγγέλματος μας κι ένας κύκλος που σε κάθε του βιβλίο δεν ξεπερνά τις τρεις με τέσσερις χιλιάδες αφοσιωμένων αναγνωστών. Ήρωές του είναι μοναχικοί κι αταίριαστοι - ο απομονωμένος μετανάστης στο Ναυαγίων πλάσματα (2009), ο αποτυχημένος αντιστασιακός στο Από τη μια εικόνα στην άλλη (2003) και ο ακραίος τρομοκράτης στο Ο καιρός του καθενός (2010).


Στην πεζογραφία αυτή ο κόσμος εμφανίζεται αμετακίνητα στενάχωρος, οριστικά αφιλόξενος και πάγια εχθρικός. Το σταθερά αρνητικό του πρόσημο οφείλεται στα άφιλα άτομα, στα άβουλα υποκείμενα και στα ανερμάτιστα όντα που τον κατοικούν. Άσχετα βλέμματα, άνθρωποι που ξεχνιούνται, μορφές που χάνονται μέσα σε δαίδαλους, σε πηγάδια και σε στοές. Αργά ή γρήγορα το άσπλαχνο αυτό σύμπαν θα χάσει το βηματισμό του, θα εκτροχιαστεί και θα πνιγεί στο αίμα. Διότι πραγματοποιεί το αδιανόητο. Φιγούρες φθονερές, αναίσχυντες και ρυπαρές βυθίζουν το μαχαίρι κατάστηθα, πυροβολούν και πυροδοτούν εκρηκτικούς μηχανισμούς. Είναι ο κόσμος του μίσους και της έριδας.

Στη νέα συλλογή «Στον τόπο» ο Δημήτρης Νόλλας αλλάζει κατεύθυνση. Γραμμένα όλα τους στην τελευταία δεκαετία, τα δέκα διηγήματα του καινούργιου του βιβλίου υπογραμμίζουν μια πτυχή που αχνοφαινόταν στην προηγούμενη διηγηματογρφική εργασία «Ο παλαιός εχθρός» (2004). Έτσι από το χώρο του ασύμπτωτου, του άδειου και του ξένου μεταφερόμαστε τώρα εκεί όπου αχνοφέγγει μια εστία θερμότητας, μια πηγή ζεστασιάς και μία..''  ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

No comments:

Post a Comment