Thursday, December 1, 2011

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ..ΠΟΙΗΣΗ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΚΑΙ ..Η ΜΑΣΚΩΤ ΜΑΣ ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΛΙΜΑ. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

Τελευταίος μήνας της χρονιάς. Ποιός φανταζόταν πριν ένα χρόνο την πυκνότητα των γεγονότων. Κι όμως εμείς συνεχίζουμε με μη πολιτικές αναρτήσεις. Όχι μόνο επειδή μας αρέσουν, αλλά και γιατί η Τέχνη είναι μια παρηγοριά. Ο Αντώνης Γκόλτσος συνεχίζει για τρίτη plus χρονιά την ''κβαντική'' ανάλυση-παρουσίαση-κριτική έργων της αστυνομικής λογοτεχνίας. Ποιός θα φανταζόταν, αυτός ένας μελετητής του κλασικού νουάρ και του ευρωπαϊκού μοντέρνου, ότι θα παρουσίαζε τον ''πατριάρχη'' της μετα-νουάρ ή ''γκροτέσκ'' γραφής των συγγραφέων της Φλόριδα. Μιας άγνωστης στην Ελλάδα γραφής, που εκφράζει και αποτυπώνει την μετα-τουριστική κοινωνία, μιας πολιτείας των άκρων.  Των διαφθαρμένων πολιτικών σε διαπλοκή με μαφίες και οικονομικά συμφέροντα και φιγούρες διαβρωμένες  από την υγρασία, τους τυφώνες και την ακραία αυθαιρεσία. Η λογοτεχνία στη Φλώριδα, όπως παντού, αντιστέκεται. .Άρχισε με τον Τσαρλς Γουίλλφορντ και κορυφώθηκε στις μέρες μας με τον Καρλ Χιάσεν.
Έχουμε και ένα ποίημα της Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν, μεταφρασμένο με κόπο από δύο μεταφραστές. Η δυσκολία της αναπαραγωγής της εικόνας του θανάτου μέσα από την γραφή της μεγάλης ποιήτριας, θέλει και λίγο θράσος .Πώς να προσεγγίσεις ''..σαν τον Ορφέα, τη ζωή, απ΄την πλευρά του θανάτου..''?
Υπάρχει σήμερα και μια ανάρτηση  μιας άλλης λογοτεχνίας. Της επιστημονικής. Μπορείτε να διαβάσετε το πρώτο κεφάλαιο ενός απο τους υποψήφιους για βράβευση βιβλίων από την Royal Society.
Μια τελική ανάρτηση για χαλάρωση, η Αντριάνα Λίμα στην φετινή Victoria's Secret..

No comments:

Post a Comment