Tuesday, December 27, 2011

Στο κούρεμα δεν μετρούν οι καλοί τρόποι Χρήσιμα συμπεράσματα για την Ελλάδα από την ανάλογη πικρή εμπειρία της Αργεντινής, το 2001, όταν ανακοίνωσε πτώχευση

Το αναπόφευκτο τελικά συμβαίνει. Μολονότι οι νέες αβεβαιότητες τείνουν να αντικαθιστούν τις παλαιότερες, το ενδιαφέρον στρέφεται στην Ελλάδα, που οδεύει προς μια χρεοκοπία. Η διαδικασία αυτή μάλλον θα γίνει με τις κατευθυντήριες γραμμές που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ελλάδα τον Οκτώβριο, οι λεπτομέρειες της οποίας είναι πιθανόν να αναθεωρηθούν. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η Ελλάδα και οι πιστωτές από τον ιδιωτικό τομέα καλούνται να εφαρμόσουν μια ανταλλαγή ομολόγων με έκπτωση ή «κούρεμα», κατά 50% της αξίας τους. Μολονότι η συναίνεση στο «κούρεμα» εμφανίζεται ως εθελοντική, η συμφωνία αυτή αποτελεί χρεοκοπία από κάθε άποψη πλην της ονομασίας της και για πρακτικούς λόγους θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως χρεοκοπία. Εχουν γίνει πολλές συγκρίσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αργεντινή και τώρα, που η χρεοκοπία θα είναι ένα ακόμη κοινό στοιχείο, πιστεύουμε ότι από το προηγούμενο της Αργεντινής μπορούμε να αντλήσουμε δύο μαθήματα που συχνά παραβλέπουμε.

2 comments:

  1. Βέβαια η χρεωκοπία είτε Κράτους είτε εταιρείας είτε ατόμου δημιουργεί ηθικά προβλήματα στον χεωκοπημένο.Πλην όμως ας σκεφθούμε ότι η αγορά ομολόγου αποτελεί εμπορική πράξη που εξ ορισμού περιέχει και κινδύνους..

    ReplyDelete
  2. Σωστά> Αυτή είναι και η λογική της Μέρκελ που επέβαλε το ΡSI για την ελληνική πρίπτωση, αλλά δεν της πέρασε για τους υπόλοιπους της παρέας.

    ReplyDelete