Tuesday, November 1, 2011

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΙΚΕΣ ΓΕΙΤΝΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ'' του ΝΟΤΗ ΚΑΤΩΠΟΔΗ

''Γύρω στα 1960, οι επισκέπτες της Λευκάδας ήταν λιγοστοί. Έφθαναν στο νησί με δυσκολία, με καράβια και κάπου κει, αργότερα –με δρόμους. Οι ανακαλύψεις των τοπίων της και η εξερεύνηση των χώρων της ήταν περιπέτεια και συγκίνηση. Η επαφή με τους ανθρώπους της άμεση και αυθόρμητη. Τα καλοκαίρια της πολύ δροσερά και οι θάλασσες της όλο αρμύρα.

Το νησί ποθούσε την επαφή και καλοδέχονταν τους επισκέπτες του ως νοικοκύρης. Οι κάτοικοι ήταν φιλόξενοι και καθαροί και με προσδοκίες πως θα ανακαλύψουν και άλλοι ξένοι ,τις ομορφιές του, τις συνήθειες του και τις ιδιαιτερότητές του.


Τότε
, τα στοιχεία αυτά ήταν αυτονόητα. Τότε, οι κάτοικοι πονούσαν και δούλευαν τη γη τους και αυτό αντικαθρεφτίζονταν σε κάθε κάμπο και ράχη. Τότε , παρά τις αμέτρητες δυσκολίες , η εξυπνάδα , ο μόχθος και κάποιες συλλογικές πρωτοβουλίες έδωσαν ζωή σε προϊόντα που η φήμη τους ξεπέρασε τα στενά γεωγραφικά όρια. Τότε, υπήρχαν πολλά ζωντανά χωριά με χαρακτήρα και σπιτικά , εκκλησίες, μοναστήρια , δύσβατοι δρόμοι, καλντερίμια , καϊκια και μονόξυλα , ψαράδες και ταβερνιάρηδες. Τότε, εισόδημα από τους λίγους επισκέπτες δεν έμενε πολύ ούτε πλούτιζαν πολύ και ούτε υπήρχαν στο λεξικό οι λέξεις σεζόν και καμπάνια για τουρισμό..'' 

No comments:

Post a Comment