Tuesday, May 17, 2011

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑ : ΙΤΑΛΙΚΗ ''TORTA DI ANTHOTYRO E SYMIGDALI''


Μην κυττάτε τον μπερδεμένο ΕλληνοΙταλικό τίτλο, η συνταγή είναι Ιταλική 100% με original τίτλο "Torta di ricotta e semolino".  Θυμίζει τις Ζακυνθινές φριτούρες αλλά χωρίς όλη αυτή τη λαδίλα της φριτούρας...  Πάρτε ένα καλό κρητικό η άλλο ανθότυρο, φρέσκο. Είναι πολύ καλύτερο απο την Ιταλική ricotta που έχει η original συνταγή.  Αυτό είναι ένα light γλυκό που τρώγεται όλες τις ώρες, γρήγορο να φτιαχτεί και νόστιμο.


ΙΤΑΛΙΚΗ  “TORTA DI ANTHOTYRO E SIMIGDALI”
600 γρ.  γάλα
300 γρ.   ανθότυρο
150 γρ.  ζάχαρη
120 γρ.  σμιγδάλι
2  αυγά
1 κυλινδράκι βανίλιας
φλούδες λεμονιού


Σε μία μέτρια κατσαρόλα βράζετε το γάλα με τη ζάχαρη ανακατεύοντας που και που. Προσθέστε 3 κομμάτια φλούδας απο ένα φρέσκο μυρωδάτο λεμόνι (όχι κερωμένο) και τη βανίλια. Αν βάλετε μάλιστα αντί για την κρυσταλλική τα σποράκια από ένα φασόλι φυσικής βανίλιας, ακόμα (πολύ) καλύτερα.

Προσθέτετε το σιμιγδάλι και ανακατεύετε με μιά ξύλινη κουτάλα γρήγορα για 3-4 λεπτά ώσπου να αρχίσει το μείγμα να πήζει. Τραβήξατε την κατσαρόλα από την φωτιά.

Προσθέστε τώρα και το ανθότυρο ελαφρά τριμμένο σε κομμάτια και αφού ανακατευτεί καλά προσθέστε και τα δύο αυγά τα οποία καλύτερα να τα έχετε από πριν χτυπήσει σε ένα μπολάκι.

Ανάψτε τον φούρνο στους 170 - 180 βαθμούς. Πάρτε ένα ταψί διαμέτρου 22εκ και αλείψτε το με φρέσκο βούτυρο και περάστε το παντού με σιμιγδάλι. Αδειάστε μέσα το μείγμα και ισιώστε το από πάνω.   Ψήστε για 45-50 λεπτά.

Όταν κρυώσει το γλυκό βγάλτε το σε μία πιατέλα. Φτιάξτε ένα μείγμα από ξύσμα φλούδας λεμονιού με ζάχαρη και σκεπάστε το με τα δάκτυλα σας να πάει παντού το μείγμα Αν θέλετε, για καλύτερη εμφάνιση ρίξτε και λίγη άχνη. Αν δεν θέλετε πολύ λεμονάτη γεύση παραλείψτε το ξύσμα με την ζάχαρη και βάλτε ίσως μόνο λίγη άχνη στο τέλος.

Βασίλης Φραντζολάς


Scribd..
Fileden..

No comments:

Post a Comment