Saturday, January 12, 2013

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΤΖΙΑ ''ΑΝΤΙΠΟΙΗΣΙΣ ΑΡΧΗΣ'' (ΚΕΔΡΟΣ) ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ


 Ευχαριστούμε την Ε.Κοτζιά και την Κάτια Λεμπέση που μας έδωσαν την άδεια να αναρτήσουμε ένα απόσπασμα του βιβλίου του μεγάλου μας πεζογράφου..
ΑΛΑΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΤΖΙΑ ''ΑΝΤΙΠΟΙΗΣΙΣ ΑΡΧΗΣ'' (ΚΕΔΡΟΣ)

''..Στο χώρο της λογοτεχνίας πρωτοεμφανίστηκε το 1943 με τη δημοσίευση ενός διηγήματος στο περιοδικό Μαθητικά Γράμματα και πιο επίσημα δέκα χρόνια αργότερα με δημοσιεύσεις μεταφράσεων και μυθιστορημάτων, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνική κριτική (1956-1982). Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Παπαδόπουλου συμμετείχε σε αντιστασιακές οργανώσεις και συνεργάστηκε στις εκδόσεις 18 Κείμενα, Νέα ΚείμεναΙ, Νέα ΚείμεναΙΙ και στο περιοδικό Συνέχεια. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Μεσημβρινή και το Βήμα και από το 1975 ως το 1982 ανέλαβε την επιμέλεια της έκδοσης της Καθημερινής Φιλολογική Καθημερινή..'' 
Για τον Αλέξανδρο Κοτζιά..

Tου Hλια Mαγκλινη
«Ο άγριος κόσμος που ζούμε απαιτεί φοβερή δύναμη για να επιβιώσεις. Είναι το μέγιστο κατόρθωμα στην εξοντωτική επιδρομή του. Οσοι μένουν όρθιοι είναι, χωρίς να το ξέρουν, τέρατα αντοχής». Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν κάποτε στα παλαιά γραφεία της «Κ», στη Σωκράτους, και αποτελούν μικρό απόσπασμα από τις συχνές συζητήσεις που είχαν δύο συγγραφείς, οι οποίοι βιοπορίζονταν όμως από τη δημοσιογραφία, εργαζόμενοι αμφότεροι στην «Καθημερινή». Πρόκειται για τον Ανδρέα Φραγκιά και τον Αλέξανδρο Κοτζιά, ο οποίος και μιλά παραπάνω. Πεζογράφοι και οι δύο, από τους κορυφαίους της μεταπολεμικής γενιάς.

No comments:

Post a Comment