Tuesday, March 23, 2010

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 25/3 ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΡΥΦΗΣ


Επειδή πολλοί με ρωτάνε να προβλέψω τι θα γίνει μεθαύριο και γενικότερα μια και γνωρίζω την γερμανική ''ψυχή'', παίρνω το θράσος να απαντήσω και σε όσους δεν με ρωτάνε. Χωρίς να μπω σε επιχειρήματα και εν συντομία προβλέπω ότι
1. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν ισχυρό πολιτικό μήνυμα, ότι ,αν χρειαστεί, θα δράσουν συντονισμένα να στηρίξουν την Ελλάδα και το ΕΥΡΩ. Όμως τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα είναι αξιόπιστα και επαρκή και δε θεωρούν ότι θα υπάρξει πρόβλημα. 
Οι δε Μπαρόζο και Όλι Ρεν θα δηλώσουν ότι, όποτε τους ζητηθεί έχουν έτοιμο σχέδιο για βοήθεια στην Ελλάδα ρεαλιστικό και στα πλαίσια των Συνθηκών με το οποίο θα εκφραστεί η κοινοτική αλληλεγγύη και η προστασία του ενιαίου νομίσματος από την κερδοσκοπία.
2. Η Ελλάδα θα προσέλθει στις αγορές και θα αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την αναχρηματοδότηση του χρέους. Με τα επιτόκια που θα της προσφερθούν, γύρω στο 6%. (Η Τουρκία δανείζεται με 9%, όποτε χρειάζεται. Όταν δεν βρίσκει, καταφεύγει στη ''γραμμή '' που έχει ανοίξει το ΔΝΤ).
3. Η ''αγωνία'' για το ΕΥΡΩ και την Ελλάδα θα συνεχιστεί για πολύ καιρό. Κάθε φορά που θα βγαίνει για δανεικά. Τα επιτόκια θα υποχωρούν σταδιακά,  όσο η Κυβέρνηση εφαρμόζει το σχέδιό της και εφ' όσον επιτυγχάνει τους στόχους του(μείωση 4% του ελλείμματος για κάθε χρονιά τα επόμενα 3 χρόνια). 
4.Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάσει το τρίτο πακέτο μέτρων με  διαρθρωτικά και αναπτυξιακά για το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, που είναι και το πιο δύσκολο εγχείρημα, αλλά και το μόνο που θα μπορέσει να αντισταθεί στην υφεσιακή πορεία.
5. Αν, ο μοι γένοιτο, σε κάποιο από τα στάδια συμβεί ''ατύχημα''-δεν προσφερθούν χρήματα από τις αγορές- είτε λόγω δική μας ολιγωρίας, είτε λόγω διεθνών προβλημάτων- σκάσιμο ''φούσκας'' ομολόγων-, τότε η κοινοτική ''βοήθεια'' θα εκδηλωθεί με ΔΝΤ και διμερείς βοήθειες. Κοινοτική βοήθεια μπορεί να υπάρξει μόνο με αλλαγή των Συνθηκών και δημιουργία ΕΝΤ. Δύσκολο και χρονοβόρο θέμα.
Καλό Πάσχα.
Υ.Γ. Πρέπει να ομολογήσω ότι συνήθως πέφτω έξω στις προβλέψεις μου.

3 comments:

  1. Βασίλης ΦραντζολάςMarch 26, 2010 at 8:44 AM

    Αντώνη, δεν είναι έτσι τα πράγματα... Ακριβώς επειδή πέφτεις πάντα μέσα στις προβλέψεις σου στα .... σοβαρά θέματα, γιαυτό και σε διαβάζουμε... Βέβαια καλό θα ήταν να μας κάνεις και την πρόβλεψη τι θα γίνει εάν επαληθευθεί η πρόβλεψη της Eurobank οτι το δημόσιο χρέος το 2013 θα φτάασει στο 133%. Εκεί κανένας Τρισέ δεν θα μάς σώσει, ούτε βέβαια ο Σισέ (νάναι καλά) αλλά μάλλον ο Ξεσκισέ θα αναλάβει δράση ... Νάσαι καλά !

    ReplyDelete
  2. Η πρόβλεψη της Eurobank είναι σωστή. Και απόλυτα λογική και προβέπεται και από την ελληνική κυβέρνηση. Μέχρις το πέρας της τριετούς προσπάθειας για μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% το χρέος θα φτάσει το 150% του ΑΕΠ.Στην καλύτερη περίπτωση. Το τι θα γίνει υπάρχουν απόψεις και απόψεις. Εγώ κλίνω προς την απαισιόδοξη. Αλλά δεν έχω κάποια βεβαιότητα ακόμη. Θα εξαρτηθεί αν οι κυβερνώντες ελέγξουν το κρατικό τέρας που εκθρέψαμε όλοι μαζύ και αν γίνουμε φιλικοί στην επιχειρηματικότητα και αχρικοί στην διαφθορά.

    ReplyDelete