Friday, July 24, 2009

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

Διαβάστε την εξέλιξη της υπόθεσης. Το πρωτοδικείο φαίνεται ότι προσανατολίζεται στην άποψη περί μη συνταγματικότητας της έκτακτης εισφοράς. Το αστείο είναι ότι η Κυβέρνηση απαντά στην δικαστική απόφαση καλώντας τους πολίτες να πληρώσουν γιατί αλλιώς παραβιάζουν την ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. Την ίδια στιγμή που ισχυρίζονται ότι η έκτακτη εισφορά δεν είναι φορολογικό μέτρο-οπότε θα ήταν αντισυνταγματικό, μια και το Σύνταγμα προβλέπει ότι κανένας φόρος δεν επιβάλλεται σε φορολογητέα ύλη πέραν του έτους-.
Πιστεύω ότι κανείς δεν θα είχε αντίρρηση να πληρώσει, σε δύσκολες στιγμές, αλλά ο ''τραμπούκικος τρόπος'' που χειρίζεται το θέμα ο κ. Μπέζας, προκαλεί θυμό. Παραβιάζοντας Σύνταγμα και Συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδος, ας μη μιλάνε για νομιμότητα.Διαβάστε περισσότερα..
Δείτε και άρθρο σχετικό του κ. Στέφανου Μάνου στις αναρτήσεις της Κυριακής.

2 comments:

  1. Το ζήτημα της προσωρινής διαταγής και της αναστολής της ισχύος της πράξεως είναι αρκετά σύνθετο.
    Αναστολή μπορεί να χορηγηθεί υπό άκρως περιοριστικούς όρους οι οποίοι δεν συνδέονται με την πιθανολόγηση της ευδοκιμήσεως της προσφυγής. Συνδέονται με τον κίνδυνο βλάβης η οποία θα δημιουργηθεί στον αιτούντα ως προς το βιοτικό του επίπεδο εκ της καταβολής του σχετικού ποσού.
    Ισχυρισμός ο οποίος δεν είναι πειστικός επί εισφοράς 1.000€ σε συνολικό εισόδημα άνω 60.000€. Κατά μείζονα δε λόγο επί μεγαλυτέρων εισφορών και εισοδημάτων.
    Πάντως επισημαίνω και ότι ο ίδιος ο νόμος εξαιρεί (αντισυνταγματικώς ίσως, όπως έχει κριθεί κατά το παρελθόν υπό του ΣτΕ επί αναλόγου υποθέσεως) την αναστολή της ισχύος επί των προσφυγών κατά της εκτάκτου εισφοράς. Αν δε υπολογισθεί και η δαπάνη (αμοιβή δικηγόρου κλπ) για την έκδοση της προσωρινής διαταγής και την διαδικασία αναστολής καταλήγουμε στο γνωμικό η εγχείρηση μεν επέτυχε, πλην ο ασθενής απέθανε.
    Τελειώνω με την παρατήρηση ότι η αναστολή ισχύος δεν διακόπτει την επαύξηση της οφειλής με προσαυξήσεις. Ώστε επί, τυχόν, απωλείας της δίκης μετά πολλά έτη το χρέος θα έχει πολλαπλασιασθεί.

    ReplyDelete
  2. Λίαν χρήσιμα και ευχαριστούμε. Ϊσως να έχει ενδιαφέρον για έκτακτες εισφορές υψηλές..

    ReplyDelete