Saturday, March 21, 2009

ΕΦΗΒΟΦΟΒΙΑ

H ΄Λώρα από το νησί της μας ενημερώνει για ένα σύνδρομο που όλοι το περάσαμε, αλλά δεν το είχαμε ονοματίσει. Το επόμενο που θα μας βει θα είναι γεροντο..τι?
Λώρα:
Εφηβοφοβία ( φοβία απέναντι στους νέους} :Πολιτιστικά και ιστορικά επικίνδυνο φαινόμενο
"...Ζούμε σε μια εποχή παρακμής.Οι νέοι δεν σέβονται πια τους γονείς τους. Είναι αγενείς και ανυπόμονοι.Τριγυρνάνε στις ταβέρνες και δεν έχουν κανένα αυτοέλεγχο". Αυτά τα λόγια -που απηχούν την πολύ γνωστή και τρέχουσα καταδίκη της νεανικής συμπεριφοράς - βρίσκονται χαραγμένα σε ένα Αιγυπτιακό τάφο, πριν 6000 χρόνια.
Αλλά και ο Πλάτωνας, τον 4ο αιώνα π.Χ. παρατηρούσε:"Τι συμβαίνει με τους νέους μας; Δεν σέβονται τους μεγαλυτέρους τους, δεν ακούνε τους γονείς τους. Περιφρονούν τους νόμους. Διαδηλώνουν στους δρόμους εξαγριωμένοι από απίθανες ιδέες. Η ηθική παρακμάζει. Τι θα απογίνουν;"
Ο δε Πέτρος ο Ερημίτης εν έτει 1274 διαμαρτυρόταν : " Οι νέοι μας σήμερα δεν σκέφτονται τίποτα άλλο παρά μόνο τον εαυτό τους.Κανένας σεβασμός για τους γονείς και τους μεγαλυτέρους. Είναι ανυπόμονοι και αχαλίνωτοι...Όσο για τα κορίτσια, είναι ξεδιάντροπα και προκλητικά, στο ντύσιμο, την ομιλία και τη συμπεριφορά".
Για να το δούμε...μήπως πάσχουμε από εφηβοφοβία;
Η συνέχεια ......

http://www.guardian.co.uk/education/2009/mar/17/ephebiphobia-young-people-mosquito/print

No comments:

Post a Comment