Thursday, March 12, 2009

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.( και η ΡΟΥΜΑΝΙΑ)

Η ομιλία της Β.Παπανδρέου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την πράσινη βίβλο της Ε.Επιτροπής σχετικά με τα στερεά απόβλητα. ΄Ενα κείμενο με ζουμί για το ζήτημα.
''Συνολικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλούμαστε να πληρώσουμε το τίμημα της ανάπτυξης και έχουμε, περίπου, 3 δισεκατομμύρια τόνοι απόβλητα ετησίως στο σύνολο της Ε.Ε.. Αναφερόμαστε στα οικιακά απόβλητα, στα βιομηχανικά, σε λάσπες καθαρισμού λυμάτων, απόβλητα ορυχείων..''
read more..
Με την ευκαιρία διαβάστε και την ανταπόκριση του Reuters σχετικά με την είσοδο της Ρουμανίας στην επιτήρηση του Δ.Ν.Τ. για την αποφυγή πτώχευσης, με χορήγηση 20δισ. και τον ρόλο της Ε.Ε. Αν μας χρειαστεί, ό μοι γένοιτο, να ξέρουμε τι μας περιμένει και να μην έχουμε-οι πολιτικοί μας-ψευδαισθήσεις. Μελαγχολία.. Σε δυο σελλίδες μια τραγωδία εξελίσσεται.
read more..

2 comments:

  1. Αντώνη καλησπέρα,
    είναι ενδιαφέρον πράγματι. Εζησα το ΔΝΤ και τον ρόλο του στις αναπτυσσόμεμες χώρες και θα μπορούσα να γράψω αρκετά πάνω σε αυτό, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μου. Αφού μιλούμε για μια νέα διεθνή οικονομική αρχιτεκτονική το ερώτημα είναι πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ξεχωριστό από την ΕΚΤ το οποίο θα έχει τον ρόλο του σταθεροποιητή για τα Κ-Μ αλλά με όρους ΕΕ (κοινοτικό κεκτημένο, ΟΝΕ, κλπ). Στην ουσία μια τέτοια εξέλιξη και πρωτοβουλία θα σήμαινε ότι το ΔΝΤ θα ασχολείται πράγματι με τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη και τα διαθέσιμα απόλους κεφάλαια θα είχαν αποκλειστικά αυτό τον σκοπό. Πέρα από τα τεχνικά θέματα ή κι αυτά της πολιτικής βούλησης εντός της ΕΕ, υπάρχει εδώ μια ευκαιρία επηρεασμού της διεθνούς αρχιτεκτονικής με θετικό τρόπο..
    Αθ Θεοδωράκης

    ReplyDelete
  2. Σωστή η σκέψη ως στρατηγική, αλλά τη στιγμή της κρίσης, με ουρά τις χώρες με πρόβλημα, δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένει κανείς τα κεφάλαια διάσωσης-bailout-, να διασκορπιστούν.Ιδιαίτρα τώρα που προέρχονται πια κατά κύριο λόγο από χώρες εκτός Ε.Ε. Άσε που για να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ΔΝΤ θέλει το χρόνο του. Γι αυτό πιστεύω ότι ο ρόλος της Ε.Ε θα περιορστεί στον ρόλο του συνοδού-θλιμένου συγγενούς, προς το ΔΝΤ.Εξ άλλου ο ρόλος στου ΔΝΤ έχει δυο αναγνώσεις. Αυτήν που αναφέρεις, και τον δανειστή-last- μάλιστα για να δανείσει να ξεπληρωθούν τα χρέη.Και όχι για την ανάπτυξη, όπως είναι μέχρι τώρα ο ρόλος της ΕΕ. Ετσι νομίζω και θα ιδούμε τι θα γίνει. Η ώρα της ΕΕ στην κατεύθυνση που υποδεικνύεις είνα για μετά την κρίση. Και αν.

    ReplyDelete