Saturday, February 20, 2021

''Υπάρχουν, ευτυχώς, και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης'' του Δημήτρη Κούρκουλα ''Liberal''


 Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNN αποδεικνύει το μέγεθος της παραπληροφόρησης με την οποία έχει τροφοδοτηθεί όλο το τελευταίο διάστημα η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη από εκούσιους ή ακούσιους ευρωθάφτες που εξαπολύουν βέλη εναντίον της ΕΕ για την «ανικανότητα» των Βρυξελλών να προμηθευθούν εγκαίρως εμβόλια.

Σωστή η απόφαση για κοινή προμήθεια του εμβολίου -μας έλεγαν- αλλά δυστυχώς η γραφειοκρατία των Βρυξελλών κινείται με αργούς ρυθμούς· καθυστέρησε να υπογράψει συμβόλαια με τις φαρμακοβιομηχανίες, ιδίως με την Astra Zeneca, και παρέλειψε να περιλάβει όρους που θα εξασφάλιζαν προτεραιότητα στην παράδοση των εμβολίων. Ακούστηκε και ένα τρίτο επιχείρημα, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παρήγγειλε επαρκή αριθμό εμβολίων. Το επιχείρημα εγκαταλείφθηκε άρον-άρον όταν έγινε γνωστό ότι έχουν παραγγελθεί 2,6 δισεκατομμύρια δόσεις από 6 διαφορετικές εταιρείες.   

Η καθυστέρηση στη σύναψη συμβολαίων ήταν η πλέον διαδεδομένη και η πλέον αληθοφανής επίκριση. Ακόμα και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μη γνωρίζοντας προφανώς πότε υπεγράφη η συμφωνία Astra Zeneca – Μεγάλης Βρετανίας, άρχισε να απολογείται για την «καθυστέρηση». Κάποια εύλογη καθυστέρηση, σε σύγκριση με το Λονδίνο, θα ήταν εξάλλου απολύτως φυσιολογική και δικαιολογημένη, δεδομένου ότι οι Βρυξέλλες πήραν εντολή από τα κράτη μέλη να προχωρήσουν στην προμήθεια των εμβολίων μόλις τον Ιούνιο ενώ η Μεγάλη Βρετανία είχε αρχίσει τις προσπάθειες προμήθειας ήδη από τον Μάρτιο...Διαβάστε περισσότερα,,

No comments:

Post a Comment