Saturday, February 20, 2021

'' Όταν η ισορροπία των ηγεμονικών δυνάμεων ανατρέπεται'' ΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΦΥΛΛΗΣ FORTUNE 19/02/2021 16:44

 

Εν αρχή είναι ο ορισμός. Ποιες χώρες θεωρούμε ως ηγεμονικές ή υπερδυνάμεις; Από τους πολλούς ορισμούς διαλέξαμε τον ακόλουθο: «Υπερδύναμη ή Ηγεμονική δύναμη είναι κάθε κράτος που μπορεί να ασκήσει επιρροή με ήπια, διπλωματικά, στρατιωτικά ή οικονομικά μέσα σε παγκόσμια κλίμακα. Η οποία μπορεί να αναγκάσει τις μεσαίες ή μικρές δυνάμεις να εξετάσουν τις απόψεις των μεγάλων δυνάμεων πριν αναλάβουν δικές τους ενέργειες».

Έτσι, στην σημερινή εποχή εντοπίζουμε τέσσερεις τέτοιες χώρες: τις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Κίνα και βέβαια την υβριδική «χώρα» Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι εκτός των ΗΠΑ που θεωρείται η μόνη υπερδύναμη επειδή διαθέτει και τα τέσσερα χαρακτηριστικά του ορισμού, οι υπόλοιπες τρεις έχουν αδυναμίες. Η Ρωσία είναι πανίσχυρη στρατιωτικά, αλλά εξαιρετικά αδύναμη οικονομικά. Η Ευρώπη δεν διαθέτει στρατιωτική ισχύ, πλην όμως είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη λόγω της λειτουργίας της τελωνειακής ένωσης και της εσωτερικής αγοράς.  κ.ο.κ.

Ένας βασικός παράγοντας δημιουργίας πλούτου και συνεπώς ισχύος είναι το εμπόριο. Δηλαδή η παγκοσμιοποίηση. Αυτή η διαδικασία ιστορικά συνεπάγεται πόλεμο. Το φαινόμενο του εμπορίου δεν είναι νέο. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η διεθνής κοινότητα με την δημιουργία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΔΟΕ) υιοθέτησε διαδικασίες ειρηνικής ρύθμισης του εμπορίου.

Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment