Friday, January 22, 2021

Το παιχνίδι Ερντογάν: Επέλαση στην Αφρική με εμπόριο και... σαπουνόπερες

Σε ένα μπαρ ξενοδοχείου στην Αντίς Αμπέμπα, ένα ζευγάρι από την Αιθιοπία παλεύει με το τηλεκοντρόλ, παίζοντας με τα κανάλια, από το CNN που δείχνει τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, τις πολεμικές ανταποκρίσεις και τα τοπικά νέα, στην τουρκική σαπουνόπερα «Adi Mutluluk» («Λέγεται ευτυχία». Σ.τ.μ.: δεν έχει προβληθεί στην Ελλάδα).

Στο τέλος, επιλέγουν την τουρκική σαπουνόπερα, που είναι μεταγλωττισμένη στα αμαρικά (σ.τ.μ.: επίσημη γλώσσα της Αιθιοπίας). «Η αλήθεια είναι πως και στους δυο μας αρέσει αυτή η σειρά», λέει το ζευγάρι.

Η επιτυχία των τουρκικών τηλεοπτικών σειρών στην Αιθιοπία, την υπερδύναμη στο Κέρας της Αφρικής, αποτελεί μια μικρή αλλά ουσιαστική ένδειξη της αυξανόμενης επιρροής της Άγκυρας στην περιοχή που έχει γίνει μαγνήτης ξένων κεφαλαίων. Οι ενέργειες «ήπιας ισχύος», όπως λένε οι ειδήμονες, γίνονται ως αντίδραση στην αυξανόμενη επιρροή αντιπάλων της Τουρκίας από τον Κόλπο, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία.

Το παιχνίδι Ερντογάν: Επέλαση στην Αφρική με εμπόριο και... σαπουνόπερες

No comments:

Post a Comment