Wednesday, October 21, 2020

Ο Μακρόν, το κοσμικό Κράτος και ο Ισλαμικός ριζοσπαστισμός του Α.Τ. ''ΤΑ ΝΕΑ''

 Ο αποτρόπαιος αποκεφαλισμός του καθηγητή στο Παρίσι από νεαρό Τσετσένο ισλαμιστή προκάλεσε συγκίνηση ή και θυμό στην Γαλλία και παγκόσμια προβολή. Ειδικά στον Αραβικό κόσμο τα σχόλια σε κοινωνικά δίκτυα ήταν πολεμικά κατά της Δύσης. Πάντως ενδεχομένως να μη ήταν τυχαία η στιγμή του φόνου. 


Με αφορμή την κυκλοφορία στα Ελληνικά του βιβλίου του Ζιλ Κεπέλ «Έξοδος από το χάος», στα «ΝΕΑ» διαβάσαμε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κορυφαίου ισλαμολόγου. Κύριο «μενού» της συνέντευξης ήταν βέβαια το περιεχόμενο του βιβλίου στο οποίο αναλύεται ο ρόλος του ριζοσπαστικού Ισλάμ στην σύγχρονη εποχή και στην ασφάλεια της Ευρώπης καθώς και η σχέση του με την Τουρκία του Ερντογάν, οι διαφοροποιήσεις στις αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου και η σημασία της «Συμφωνίας του Αβραάμ».


Για να θυμίσω, η Συμφωνία αυτή έχει ως περιεχόμενο την δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους με βάση την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα και ήταν αποτέλεσμα  πρωτοβουλίας των ΗΠΑ και του Ισραήλ, που όμως ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στον Αραβικό κόσμο. Σύντομα όμως είδαμε ότι οι προβλέψεις του Κεπέλ για διαφοροποιήσεις στον Αραβικό κόσμο επαληθεύτηκαν. Μια σειρά από Αραβικές χώρες αναγνώρισαν το Ισραήλ και συνήψαν διπλωματικές και εμπορικές συμφωνίες μαζί του. Ακόμη και χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, που ήταν η μήτρα του σουνιτικού ριζοσπαστισμού-Μπιν Λάντεν- υποδέχονται θετικά ή ουδέτερα τις Συμφωνίες. Κι έτσι δυο μη Αραβικές χώρες- Η Τουρκία και το Ιράν-  σηκώνουν το βάρος της καταδίκης των Αραβικών χωρών που απορρίπτουν πλέον τον ισλαμικό φονταμενταλισμό και την τρομοκρατία..

διαβάστε τη συέχεια..

No comments:

Post a Comment