Saturday, September 12, 2020

Η Λαβυρινθώδης Σχέση της Τουρκίας με τη Δύση: Αναζητώντας Διέξοδο του Marc Pierini,

 

Ο Marc Pierini, πρώην πρέσβης της ΕΕ στην Τουρκία (2006-2011), εγκαινιάζει τη σειρά πρωτότυπων δημοσιεύσεων του νέου Προγράμματος του ΕΛΙΑΜΕΠ για την Τουρκία.

Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, η σχέση της Τουρκίας με τη Δύση, ιδίως με την Ευρώπη, έχει γίνει όλο και πιο προβληματική. Οι εσφαλμένες οικονομικές πολιτικές της Τουρκίας και οι δραστικές πολιτικές επιλογές προς τον αυταρχισμό έχουν προκαλέσει μια ουσιαστική αποσύνδεση της οικονομίας της από τα δυτικά της ερείσματα. Εν τω μεταξύ, η επερχόμενη στρατιωτική ενίσχυση της Τουρκίας θα συμβάλει σημαντικά στην ικανότητα προβολής της δύναμης της στο εγγύς εξωτερικό. Τον τελευταίο καιρό, η σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει χειροτερέψει, κυρίως λόγω στρατιωτικών απειλών που σχετίζονται με το θέμα των θαλασσίων συνόρων. Περισσότερο από την ουσία αυτής της διαφοράς, το αφήγημα που χρησιμοποιεί η τουρκική ηγεσία φαίνεται να αποτρέπει μια ταχεία επίλυση.

  • Από τη σκοπιά μιας δυτικής κυβέρνησης, η Τουρκία είναι σήμερα ένα πλήρως αυταρχικό καθεστώς, όπου η βασική συνταγματική αρχιτεκτονική και η νομική πρακτική δεν αντιστοιχούν με τις δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης ή της Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού.
  • Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment