Tuesday, September 29, 2020

Ο Ερντογάν μετατρέπει την Τουρκία σε κράτος-πελάτη της Κίνας

 O Toύρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυε συχνά επιθέσεις στο Πεκίνο για την αντιμετώπιση της μουσουλμανικής μειονότητας των Οιγούρων, η οποία έχει υποστεί διωγμούς και διακρίσεις. «Τα συμβάντα στην Κίνα αποτελούν, πολύ απλά, γενοκτονία» είχε δηλώσει το 2009 ο Ερντογάν, όταν ήταν πρωθυπουργός.

Δεν επρόκειτο απλώς για στήριξη σε επίπεδο δηλώσεων. Η Τουρκία ήταν παραδοσιακά ένα ασφαλές καταφύγιο για τους Ουιγούρους που αποφάσιζαν να εγκαταλείψουν την Κίνα και φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες ουιγουρικές κοινότητες στον κόσμο.

Αλλά το 2016 παρατηρήθηκε μια αναπάντεχη στροφή. Η Τουρκία συνέλαβε έναν επιφανή ουιγούρο ακτιβιστή ο οποίος ζούσε στη χώρα από το 2001. To 2017 η Τουρκία και η Κίνα υπέγραψαν συμφωνία που επιτρέπει την έκδοση κατηγορουμένων, ακόμα και αν το αδίκημα θεωρείται παράνομο μόνο σε μία από τις δύο χώρες. Από τις αρχές του 2019, η Τουρκία έχει συλλάβει εκατοντάδες Ουιγούρους και τους έχει στείλει σε κέντρα απέλασης. Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν έχει σταματήσει τις επιθέσεις κατά της Κίνας, ενώ παρόμοια σιωπή παρατηρεί κανείς και στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η «κωλοτούμπα» του Ερντογάν έχει μια απλή εξήγηση υποστηρίζουν σε άρθρο τους στο Foreing Policy οι Ayca Alemdaroglu και Sultan Tepe. Όπως τονίζουν, η Άγκυρα έχει απομείνει με ελάχιστους φίλους στη Δύση και βλέπει το Πεκίνο ως πιθανό σύμμαχο.

Ο Ερντογάν μετατρέπει την Τουρκία σε κράτος-πελάτη της Κίνας

No comments:

Post a Comment