Friday, July 24, 2020

Παιχνίδια εξουσίας της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρώπης χαμογέλασε για την κάμερα καθώς πετούσε με ελικόπτερο πάνω από τα διαφιλονικούμενα ύδατα της Κύπρου, στο τέλος Ιουνίου. Δεμένος δίπλα στον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ σηματοδοτούσε τη στήριξή του για το νησί και τους συμμάχους του, στην αντιπαράθεση με την Τουρκία για την πρόσβαση στα τεράστια αποθέματα αερίου της περιοχής.

Από κάτω τους, το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο Yavuz παρακολουθούσε ένα οικόπεδο για το οποίο δόθηκε άδεια στη γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total και την ιταλική Eni -μια εμπορική συμφωνία που η Άγκυρα θεωρεί άκυρη. Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας κατέκρινε την πτήση του κ. Μπορέλ, χαρακτηρίζοντάς την «άσχημη πρόκληση».

Εντούτοις, η ίδια η Άγκυρα επίσης κατηγορείται ότι συμπεριφέρεται με προκλητικό τρόπο. Υπό την καθοδήγηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια αυξανόμενα δυναμική αντίδραση στην εξαίρεσή της από τις περιφερειακές προσπάθειες για την εκμετάλλευση των πηγών αερίου της περιοχής, που αποτελούν αντικείμενο διεκδίκησης από τουλάχιστον οκτώ χώρες 

Παιχνίδια εξουσίας της Τουρκίας στη Μεσόγειο

No comments:

Post a Comment