Saturday, June 6, 2020

Next Generation EU: η πρόκληση διαχείρισης του νέου μέσου ανάκαμψης της ΕΕ του Μάριου Καμχή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μεταλλάσσεται μέσα από κρίσεις. Στην πιο μεγάλη της, ξαναζωντάνεψε ο γαλλογερμανικός άξονας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Πρότεινε για την αντιμετώπιση της κρίσης ένα ”Νέο μέσο Ανάκαμψης Next Generation EU” με ποσό 750 δισ. ευρώ. Την περίοδο 2021-2027, μαζί με τα ΕΣΠΑ, η Ελλάδα θα πρέπει να διαχειριστεί και απορροφήσει πάνω από 50 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις. Για να πετύχει χρειάζεται ένα κεντρικό σχεδιασμό με όραμα και ένα αποτελεσματικό Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου, ανεξάρτητο από τις αγκυλώσεις του Δημοσίου.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και αρμοδιοτήτων της και έκανε ουσιαστικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.
  • Πρότεινε ένα ”Νέο Μέσο Ανάκαμψης Next Generation EU” με ποσό 750 δισ. ευρώ.
  • Η αξιοποίηση των νέων κονδυλίων, για ένα μεγάλο εύρος δράσεων, είναι μια πρόκληση τόσο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και για την Ελλάδα.
  • Η Ελλάδα για την περίοδο 2021-2027 θα πρέπει να διαχειριστεί πάνω από 50 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις από τα ΕΣΠΑ (τρέχον και επόμενο) και το «νέο Μέσο Ανάκαμψης».
  • Η διαχείριση των πόρων απαιτεί από τη μια πλευρά ένα κεντρικό σχεδιασμό με συντονισμό από το γραφείο του πρωθυπουργού και από την άλλη ένα αποτελεσματικό Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου των πόρων, ανεξάρτητο από τις ισχύουσες διατάξεις, διαδικασίες και αγκυλώσεις του υπόλοιπου Δημόσιου Τομέα.
  • Διαβάστε περισσότερα.. 

No comments:

Post a Comment