Tuesday, June 9, 2020

Γερμανία και Γαλλία ανεβάζουν το επίπεδο της ευρωπαϊκής ιδέας του Martin Wolf

Η ΕΕ γεννήθηκε από την καταστροφή και έχει προοδεύσει μέσω των κρίσεων. Σήμερα, αντιμετωπίζει απειλές σε πολλά μέτωπα. Αν αποτύχει να σταθεί στο ύψος των προκλήσεων, μπορεί ακόμα και να διαλυθεί.
Ευτυχώς, η Angela Merkel το καταλαβαίνει αυτό. Η Γερμανίδα καγκελάριος παραμένει η έμπιστη ηγέτιδα της απαραίτητης Ευρωπαϊκής χώρας. Συμφωνώντας με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron για ένα ριζοσπαστικό νέο χρηματοοικονομικό σχέδιο, μετάλλαξε τις δυνατότητες της ΕΕ.
Είναι μια ακόμα στιγμή «whatever it takes», αυτή τη φορά προερχόμενη από τους ηγέτες της Ευρώπης, επιβεβαιώνοντας πως η Γερμανία και η Γαλλία θα αφήσουν την ΕΕ να καταρρεύσει μόνον εάν τα εκλογικά τους σώματα απορρίψουν τις ελίτ τους, όπως έκαναν οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί. Αλλά η ιστορία έχει σημαδέψει τους ανθρώπους των δυο αυτών χωρών υπερβολικά βαθιά για να διακινδυνεύσουν παρόμοιες παιδιάστικες πολιτικές.
Θυμηθείτε την ιστορία της ΕΕ. Η Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα και η Οικονομική Κοινότητα δημιουργήθηκαν ως αντίδραση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ενιαία αγορά ήρθε ως απάντηση της οικονομικής κρίσης της δεκαετίας του 1970. Η νομισματική ένωση συμφωνήθηκε το 1991 ως αντίδραση στη Γερμανική
Γερμανία και Γαλλία ανεβάζουν το επίπεδο της ευρωπαϊκής ιδέας

No comments:

Post a Comment