Friday, June 12, 2020

Π.Κ. Ιωακειμίδης: Μια ριζοσπαστική νέα Συνθήκη για μια «άλλη», «καλύτερη Ευρώπη»

Στην ανάγκη να προχωρήσει η ενοποίηση της Ευρώπης, αναφέρεται στη συνέντευξή του στη «Μ», ο Π.Κ. Ιωακειμίδης, ομότιμος καθηγητήςευρωπαϊκής ενοποίησης και πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.Κάνει μάλιστα λόγο όχι μόνον για περισσότερη Ευρώπη αλλά ταυτόχρονα και μια «άλλη», «καλύτερη Ευρώπη. 
Απαντώντας στις ερωτησεις του Αντώνη Τριφύλλη, ο κ. Ιωακειμίδης διατυπώνει την άποψη ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στην αναθεώρηση των Συνθηκών και στην επεξεργασία μιας νέας Συνθήκης για την Ευρώπη του μέλλοντος για την Πολιτική Ένωση.
Εκτιμά, βεβαίως πως η πορεία αυτή είναι προς το παρόν, εξαιρετικά δύσκολη. Ωστόσο προτείνει πως εάν μια νέα Συνθήκη για την«άλλη, πολιτική Ευρώπη» δεν γίνει αποδεκτή από το σύνολο των κρατών,  τότε θα πρέπει οι «πρόθυμες χώρες» να προχωρήσουν μόνες αλλά αφήνοντας πάντοτε ανοιχτή την πόρτα για τις απρόθυμες χώρες να ενταχθούν αργότερα  στο σχήμα.   Προτείνει με άλλα λόγια  τη διαμόρφωση της Ευρώπης «των ομόκεντρων κύκλων». Ένας εσωτερικός κύκλος, ο πυρήνας της ΕΕ που θα συγκροτείται από τα κράτη μέλη της βαθύτερης ενοποίησης, ένας δεύτερος κύκλος με τα κράτη μέλη που είναι πρόθυμα μεν να συμμετάσχουν στη βαθύτερη ενοποίηση αλλά αδυνατούν άμεσα και ένας τρίτος κύκλος από τα εντελώς απρόθυμα κράτη μέλη, ενδεχομένως και μη κράτη μέλη (όπως Η.Β., κ.α.). 

No comments:

Post a Comment