«Το Brexit προσφέρει μια χρυσή ευκαιρία για να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στην αρχιτεκτονική της ΕΕ», τονίζει η κ. Ζωρζέττα Λάλη, πρώην στέλεχος της Ε. Επιτροπής, ειδική
σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ, στη συνέντευξη της στη «Μεταρρύθμιση» και τον Αντώνη Τιφύλλη.
Οπως αναφέρει, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο κύριος αντίπαλος του ευρώ και εμπόδισε κάθε αλλαγή προς το καλλίτερο. Η δυσκολία τώρα είναι ότι το όλο σύστημα έχει πάει τόσο μακριά στη διακυβερνητική οδό, που τα Κράτη μέλη θα έχουν δυσκολία να την εγκαταλείψουν για μια πιο κοινοτική λύση.
Ωστόσο, όπως τονίζει, χρειάζεται περισσότερη ενσωμάτωση και όχι λιγότερη. Και αυτό όχι για να πληρώσει ο Βορράς τα σπασμένα του Νότου, αλλά για να πάμε προς μια πραγματική σύγκλιση, την οποία το ευρώ παρά τις αρχικές υποσχέσεις δεν έφερε.
Τονίζει, επίσης την ανάγκη μια νέας αρχιτεκτονικής του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, καθώς με την προσχώρηση των 4 χωρών του Βιζεγκραντ ( Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία) οι διαφορές μεταξύ των χωρών πολλαπλασιάστηκαν.
Αναφέρει ακόμη πως η Ευρωζώνη πρέπει να ξαναδεί την λειτουργία των θεσμών της, καθώς δεν μπορεί το πανίσχυρο Eurogroup να είναι «ανύπαρκτο»
«Είναι πολλά τα όσα χωρίζουν τα Κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και πολλά τα όσα τα ενώνουν. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν θα προχωρήσει εάν δεν αντιληφθούν όλοι ότι ο κόσμος έξω από την ΕΕ είναι άγριος και φριχτά ανταγωνιστικός. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε και να κρατήσουμε- για όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε- τα κεκτημένα μας, τονίζει.
No comments:
Post a Comment