Thursday, November 7, 2019

Sarah Paretsky '' ΟΛΙΚΗ AΝΑΠΗΡΙΑ'' (Εκδόσεις Γαβριηλίδη-1997) INDEMNITY ONLY (1982) Κριτική παρουσίαση από την Όλγα Γεωργιάδου και τον Γρηγόρης Αζαριάδης παρουσίαση από την Όλγα




 Η “Ολική αναπηρία”, της Sara Paretsky (σε Mετάφραση Πέτρου Μάρκαρη) αποτελεί ένα υποδειγματικό αστυνομικό μυθιστόρημα, που έχει πάρει την θέση του δίπλα στα κορυφαία κλασικά αστυνομικά μυθιστορήματα των πρωτοπόρων του είδους, Χάμετ, Τσάντλερ και Μακ Ντόναλντ.

   Ένας περίεργος πελάτης, ονόματι Τζων Θάγιερ, εμφανίζεται στο γραφείο της ιδιωτικής ντετέκτιβ Βίκυ “Βικ” Βαρσάφσκι και της αναθέτει να βρει την Αννίτα, φίλη τού γιου του Πήτερ, υποστηρίζοντας ότι τον επηρεάζει να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να ακολουθήσει καριέρα συνδικαλιστή. Η Βαρσάφσκι επισκέπτεται το διαμέρισμα, όπου διέμενε ο Πήτερ  και απλά ανακαλύπτει το πτώμα του. Πολύ σύντομα, θα διαπιστώσει ότι ο πελάτης είχε δώσει πλαστά στοιχεία, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ο πρόεδρος της πανίσχυρης Διεθνούς Ομοσπονδίας Τροχιστών, Μακ Γκρώ. Αποδείχτηκε πως ο Μακ Γκρω γνώριζε ήδη ότι ο φίλος της κόρης του Αννίτα ήταν ήδη νεκρός και προσπαθούσε εναγωνίως να εντοπίσει τα ίχνη της, θεωρώντας ότι η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο..

No comments:

Post a Comment