Friday, August 30, 2019

Η Ελλάδα μεταξύ Δύσης και Κίνας Του Πλάμεν Τόντσεφ*

Ο εμπορικός πόλεμος που μαίνεται μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας τροφοδοτεί σε διεθνές επίπεδο τη συζήτηση για έναν νέο διπολισμό και τη διαμόρφωση ευδιάκριτων μπλοκ γύρω από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Με αποτέλεσμα, πολλές κυβερνήσεις να αντιμετωπίζουν το δίλημμα πώς να τοποθετηθούν έναντι της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.
Βυθισμένη στη βαθιά και πολύπλευρη κρίση της τελευταίας δεκαετίας, η Ελλάδα ταλαντεύτηκε αρκετά στο θέμα των διεθνών συμμαχιών της. Υπό το βάρος του έντονου αισθήματος ανασφάλειας στον σύγχρονο κόσμο και των έκδηλων αντιευρωπαϊκών/αντιδυτικών διαθέσεων της ελληνικής κοινωνίας, δοκιμάστηκαν εμπράκτως οι παραδοσιακές σχέσεις της Αθήνας με δυτικούς εταίρους. Ιδίως μετά τον Ιανουάριο του 2015 αναζητήθηκαν εναλλακτικοί σύμμαχοι ανατολικά της Ευρώπης (Ρωσία, Ιράν, Κίνα), όπως και σε άλλες ηπείρους (Βενεζουέλα).
Ελληνοκινεζικό ρομάντζο
Ως γνωστόν, τα ανοίγματα προς τη Μόσχα και την Τεχεράνη από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Οι δε σχέσεις με τη Βενεζουέλα περιορίστηκαν σε ανταλλαγή μυστικών επισκέψεων που, αν μη τι άλλο, χρήζουν διερεύνησης. Ωστόσο, αναπτύχθηκαν εντυπωσιακά οι ελληνοκινεζικές σχέσεις, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο..

No comments:

Post a Comment