Wednesday, August 28, 2019

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΣΗ Του Γιώργου Κακλίκη, πρέσβη επί τιμή ''ΤΟ ΕΘΝΟΣ''

Η εικόνα που έφτασε στην Ελλάδα από το Μέγαρο των Ηλυσίων, μετά τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, είχε ενθαρρυντικούς υποτίτλους για τις ελληνογαλλικές σχέσεις αλλά και για τη γαλλική παρουσία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην Ελλάδα κάλεσε ο κ. Μητσοτάκης τους γάλλους επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε επενδύσεις και στη Μεσόγειο βρίσκεται ήδη στραμμένο το γαλλικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Με την παρουσία της γαλλικής Τotal στην κυπριακή ΑΟΖ και με την προσδοκώμενη δραστηριοποίησή της νοτιοανατολικά της Κρήτης. Τα χρώματα της θετικής αυτής εικόνας εντάθηκαν με τη δήλωση του Γάλλου Προέδρου περί “ευρωπαϊκής επαγρύπνησης και αλληλεγγύης για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ”.

Πέρα όμως από τα αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα, είναι ευτυχής η,  ανάμεσα σε άλλα, σύμπτωση απόψεων των δύο ηγετών για την κλιματική αλλαγή και  την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Η επαλληλία αυτή θέσεων δίνει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να ενισχύσει την παρουσία της στον ευρωπαικό πυρήνα όπου ο κ. Μακρόν έχει υψώσει ισχυρή φωνή. Είναι ευτύχημα ότι στη, σήμερα, ομοιόμορφη και χωρίς υπεροχικές πολιτικές φυσιογνωμίες Ευρώπη, το Παρίσι εμφανίζεται με όραμα και σχέδιο γι’ αυτήν. Και η Αθήνα, κρατώντας προσεκτικά τις διεθνείς ισορροπίες, έχει κάθε λόγο να συνταχθεί με όποιον επαγγέλλεται να ασχοληθεί και με ευρωπαίους πολίτες και τα συμφέροντά τους και όχι μόνο με τον “ισοσκελισμό λογαριασμών”.

Με την αναβάθμισή της στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις τριμερείς συμπράξεις της με κράτη της περιοχής, με την ανανεωμένη επάνοδό της στη Βαλκανική και με την προοπτική της ανάπτυξης, η Ελλάδα έχει βάσιμες ελπίδες να δράσει ευρωπαϊκά και διεθνώς,  κερδίζοντας έδαφος που είχε χάσει στα χρόνια της οδυνηρής οικονομικής της κρίσης.

Ο ενθουσιασμός για την αντιμετώπισή μας από τους ξένους ηγέτες είναι  δικαιολογημένος αλλά δεν πρέπει να εξιδανικεύει καταστάσεις. Η Γαλλία αναμένει όχι μόνο συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών και αλλά και προσήλωση της Αθήνας σε όσες δεσμεύσεις έχει αναλάβει. Πράγμα που σε λίγες μέρες θα ακουστεί με πιο τεχνοκρατικό τρόπο και χωρίς γαλατική ευγένεια από τους, προτεσταντικής νοοτροπίας ηγέτες της Γερμανίας και της Ολλανδίας με τους οποίους θα συναντηθεί ο κ.  Μητσοτάκης.-
Περιοχή συνημμένων

No comments:

Post a Comment