Saturday, April 20, 2019

Μια αναλυτική προσέγγιση της «Στάσης Λυσσιατρείου [Περί ενδιαιτήσεως, ήτοι το αυτοξερρίζωμα]» του Αντώνη Ζέρβα – γράφει η Δήμητρα Γ. Μπεχλικούδη

Ο Αντώνης Ζέρβας ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής, έρχεται κοντά μας προς το τέλος της χρονιάς που πέρασε με ένα ακόμη βιβλίο: Στάση Λυσσιατρείου [Περί εκδιαιτήσεως, ήτοι το αυτοξερρίζωμα]. Πρόκειται για ένα αφηγηματικό ποίημα μακράς πνοής, όπως σημειώνεται στο οπισθόφυλλο της εξαιρετικά επιμελημένης και πολυτονικής έκδοσης από τις εκδόσεις Περισπωμένη, με πνευματικό του κέντρο όχι το ρίζωμα αλλά το ξερίζωμα εν όψει της προσωπικής αλήθειας.
Το ποίημα εξελίσσεται σε δέκα έξι ενότητες, που ενώ διατηρούν την αυτονομία τους ταυτόχρονα συνδέονται με ένα άλλοτε ορατό και άλλοτε αόρατο νήμα. Δυο χρονολογίες σημειώνονται στο τέλος [2007 και 2015] επιτρέποντας στον αναγνώστη να σκεφθεί ότι το ποίημα κυοφορείται μεταξύ αυτών των ορίων και τούτο αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία καθώς η ανάγνωσή του τον ωθεί να ανιχνεύει τα ίχνη μιας μακράς διαδικασίας και δοκιμασίας σε αυτή την αδυσώπητη ανάβαση της γραφής. 

No comments:

Post a Comment