Monday, July 2, 2018

''ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ'' του Joschka Fischer μετάφραση στα Ελληνικά Μελίττα Γκουρτσογιάννη

''Είναι πλέον σαφές ότι ο εικοστός πρώτος αιώνας μας εισάγει σε μια νέα παγκόσμια τάξη. Η αβεβαιότητα και η αστάθεια που συνδέονται με αυτή τη διαδικασία εξαπλώνονται σε όλο τον πλανήτη, ωστόσο η Δύση ανταποκρίθηκε είτε με δισταγμό, είτε με νοσταλγία για παλαιότερες μορφές εθνικισμού που στο παρελθόν απέτυχαν και ασφαλώς δεν θα λειτουργήσουν ούτε τώρα.
Ακόμα και ο πιο αθεράπευτα αισιόδοξος θεσμός, η Διάσκεψη Κορυφής του G7 στο Κεμπέκ, νωρίτερα αυτό το μήνα, ήταν απόδειξη ότι η γεωπολιτική Δύση θρυμματίζεται  και χάνει την παγκόσμια σημασία της και ότι ο μεγάλος καταστροφέας αυτής της αμερικανικής εμπνεύσεως και αμερικανικής ηγεσίας διεθνούς τάξης δεν είναι άλλος από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Βεβαίως, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι μάλλον σύμπτωμα παρά αιτία της αποσύνθεσης της Δύσης, ωστόσο επιταχύνει την διαδικασία δραματικά.
Οι ρίζες αυτού του αισθήματος δυσφορίας της Δύσης μπορούν να ανιχνευτούν πίσω στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τότε που η διπολική παγκόσμια τάξη έδωσε τη θέση της στην οικονομική παγκοσμιοποίηση, επιτρέποντας την εμφάνιση νέων δυνάμεων όπως η Κίνα. Τις επόμενες δεκαετίες, η Αμερική, όπως φαίνεται, κατέληξε να θεωρεί τις ιστορικές συμμαχίες της μάλλον ως βάρος παρά ως πλεονέκτημα..''
 Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment