Friday, May 27, 2022

Οι κεντρικές τράπεζες στο κυνήγι του ουδέτερου επιτοκίου ων Martin Arnold (Φρανκφούρτη), Colby Smith (Ουάσινγκτον) και Chris Giles (Λονδίνο


 Σχεδόν όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη συμφωνούν πως τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν για να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη του πληθωρισμού. Αυτό που είναι ανοικτό προς συζήτηση είναι το πού θα πρέπει να σταματήσουν.

Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής και οι αγορές προσπαθούν να εκτιμήσουν πού βρίσκεται το ουδέτερο επίπεδο των επιτοκίων -η «χρυσομαλλούσα» των επιτοκίων-, το βέλτιστο επίπεδο δηλαδή όπου μια οικονομία ούτε υπερθερμαίνεται ούτε συγκρατείται. Αλλά ύστερα από σχεδόν 15 χρόνια χλιαρού πληθωρισμού και υπερβολικά χαμηλού κόστους δανεισμού, κανένας δεν είναι απόλυτα βέβαιος για το πώς είναι αυτό το «ό,τι πρέπει».

«Όλοι προσπαθούν να καταλάβουν πού βρίσκεται το ουδέτερο επιτόκιο και πού θα καταλήξει ο κύκλος της σύσφιξης», λέει η Camille de Courcel, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια των G10 στην Ευρώπη, της BNP Paribas. «Θα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τις αγορές επιτοκίων τους επόμενους μήνες».

Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment