Wednesday, February 26, 2020

Τελευταία ευκαιρία για να σώσουμε τον πλανήτη Του Martin Wolf

Τώρα πρέπει να επιστρέψουμε στο προσπίπτον φως του ηλίου -την ηλιακή και την αιολική ενέργεια (σ.σ. οι άνεμοι δημιουργούνται από τη διαφορά θερμοκρασίας)- μαζί με την πυρηνική ενέργεια, διατηρώντας το υψηλό επίπεδο διαβίωσης.
Το νόημα αυτής της τελευταίας ενεργειακής επανάστασης, ωστόσο, δεν είναι να αυξήσουμε άμεσα το επίπεδο διαβίωσής μας, αλλά να διατηρήσουμε το μόνο σπίτι που έχουμε και στο οποίο είναι προσαρμοσμένη η ζωή μας. Να αποφύγουμε ένα μη αναστρέψιμο πείραμα με το κλίμα του πλανήτη μας. Ως τώρα, ωστόσο, παρά τις δεκαετίες διαπραγματεύσεων, η τάση όσον αφορά την εκπομπή ρύπων παραμένει στη λάθος κατεύθυνση.
Τι πρέπει να γίνει; Οι συζητήσεις την περασμένη εβδομάδα στο Ενεργειακό Φόρουμ του Όσλο με βοήθησαν να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα. Το βασικό μου συμπέρασμα ήταν ότι η μετάβαση από το σημερινό ενεργειακό σύστημα σε ένα διαφορετικό είναι η μόνη επιλογή. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να αναχαιτίσουμε και την ανάπτυξη. Αλλά αυτό όχι μόνο θα ήταν αδύνατο, θα ήταν και ανεπαρκές.

Tελευταία ευκαιρία για να σώσουμε τον πλανήτη

No comments:

Post a Comment