Thursday, February 20, 2020

Πάνος Τσακλόγλου: Οι αγορές επιβραβεύουν την Ελλάδα, «παγίδα» τα αρνητικά επιτόκια

''Το μήνυμα ότι η ραγδαία αποκλιμάκωση του ελληνικού κόστους δανεισμού που έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα του 1%, κυρίως όμως των spreads, αντανακλούν την υγεία της οικονομίας, στέλνει μέσω του liberal.gr ο Πάνος Τσακλόγλου, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για το διεθνές περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων.
Ο κ. Τσακλόγλου βλέπει τον μελλοντικό κίνδυνο οι καταθέτες κάποιων χωρών, από την στιγμή που δεν έχουν κανένα κέρδος να διατηρούν χρήματα στις τράπεζες, να σκεφτούν για παράδειγμα να τα βάλουν σε μια θυρίδα ή και να αποσύρουν, κάτι που προς το παρόν δεν έχει συμβεί πουθενά, ωστόσο η απειλή είναι υπαρκτή. «Γιατί να πληρώνεις κάποιον φύλακα για τα λεφτά σου, όταν μπορείς να το κάνεις μόνος σου ;» όπως λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο δεύτερος κίνδυνος σχετίζεται με χώρες που έχουν μεγάλο δημόσιο χρέος αλλά και πολιτική αστάθεια, όπως η Ιταλία και οι οποίες δεν δείχνουν διατεθειμένες να επωφεληθούν από αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας» του χαμηλού δανεισμού..''

No comments:

Post a Comment