Tuesday, February 18, 2020

Πικετί: Γιατί χρειαζόμαστε ένα νέο φόρο για τους πλούσιους

Ο Τομά Πικετί άλλαξε τα δεδομένα στην παγκόσμια συζήτηση για την ανισότητα πριν από περίπου μια πενταετία με τη δημοσίευση του βιβλίου του «Το Κεφάλαιο τον 21ο αιώνα» (στα ελληνικά, εκδ. Πόλις, 2014).
Η βασική θέση του βιβλίου – το οποίο πούλησε πάνω από 2,5 εκατ. αντίτυπα - είναι ότι η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης δεν είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο που διογκώθηκε από την κρίση του 2008, αλλά μια τάση των τελευταίων σαράντα ετών που αντανακλά βαθύτερες δυνάμεις των καπιταλιστικών κοινωνιών.
Στο νέο του βιβλίο «Κεφάλαιο και Ιδεολογία» o Γάλλος οικονομολόγος εστιάζει στη σχέση της ιδεολογίας με την ανισότητα και προτείνει φιλόδοξα μέτρα για τη μείωση των ανισοτήτων.
O Πικετί απορρίπτει την ορθόδοξη μαρξιστική άποψη ότι ο πόλεμος των τάξεων είναι η κινητήρια δύναμη της ιστορίας. Όπως υποστηρίζει στη συνέντευξη του στου Financial Times δεν υπάρχουν ντετερμινιστικές οικονομικές, τεχνολογικές και πολιτισμικές δυνάμεις που καθορίζουν το επίπεδο της ανισότητας σε μια κοινωνία.
«Δεν υπάρχει τίποτα το φυσικό στον τρόπο που ρυθμίζονται οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στον εκάστοτε τόπο... Το κρίσιμο είναι τελικά η φαντασία των κοινωνιών, καθώς και η ικανότητα των διάφορων αφηγημάτων περί..
Πικετί: Γιατί χρειαζόμαστε ένα νέο φόρο για τους πλούσιους

No comments:

Post a Comment