Monday, July 16, 2018

''Η «αναβίωση» της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας'' του Α.Τ. στο ''ΒΗΜΑ''

''
«Δεν καταλαβαίνω πώς οι Αυστριακοί κατάφεραν να θεωρεί όλος ο κόσμος ότι ο Μπετόβεν ήταν Αυστριακός και ο Χίτλερ Γερμανός!»
Άγνωστος

Η Αυστρία υπήρξε μια ισχυρή αυτοκρατορία. Τα σύνορά της άρχιζαν από τις ουγγρικές πεδιάδες και έφταναν στην Αδριατική θάλασσα. Αυτοκράτορες όπως η Μαρία Θηρεσία, ο Φραγκίσκος Ιωσήφ, η Ελισάβετ - Σίσσυ - αγκάλιασαν τις τέχνες και η Βιέννη ήταν και είναι το κέντρο της κλασικής μουσικής. Εκεί δημιούργησαν ο Μότσαρτ, ο Χάιντν, ο Σούμπερτ μέχρι τους σύγχρονους μουσικούς όπως ο Αλμαν Μπεργκ. Το θέατρο, η αρχιτεκτονική, η λογοτεχνία, η αρχιτεκτονική των κήπων και το κίνημα του φανταστικού ρεαλισμού, η ζωγραφική -Κόκοσκα, Κλιμτ - κ.ά. δημιούργησαν σχολές φημισμένες και τα πανεπιστήμιά της, τα μουσεία της έχουν αφήσει βαθιά τα σημάδια τους σε αυτή τη μικρή χώρα των Αλπεων.

Αλλά και στην πολιτική δημιούργησε σχολή στην αριστερή ιδεολογία με τον Κάουτσκι. Kαι ρόλος της ως αναχώματος της Ευρώπης στην επέκταση των Οθωμανών είναι στοιχείο της αυστριακής ταυτότητας. Ωστόσο, ως βαθιά καθολική, δεν έχει μεγάλη σχέση με την προτεσταντική Δύση και είναι η πιο ανατολίτικη χώρα της Ευρώπης.
Οταν οι αυτοκρατορίες άρχισαν να βυθίζονται στην παρακμή και τα εθνικά κράτη..''
Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment