''Ten years ago the journalist James Mann published a book called The China Fantasy,
in which he criticized American policymakers for using something he
called “the Soothing Scenario” to justify the policy of diplomatic and
economic engagement with China. According to this view, China’s exposure
to the benefits of globalization would lead the country to embrace
democratic institutions and support the American-led world order.
Instead, Mann predicted, China would remain an authoritarian country,
and its success would encourage other authoritarian regimes to resist
pressures to change.1..''
Αγαπητέ Αντώνη,
ReplyDeleteΠολύ καλό άρθρο. Θα περίμενα βέβαια και μια πρόβλεψη για μετά από δέκα χρόνια. Θα συνεχίσει η Κίνα να είναι μια απολυταρχική χώρα?
Οι Κινέζοι αιτιολογούν την «απολυταρχία» τους με το επιχείρημα της προστασίας των δικών τους αξιών και εν τέλει την απειλή από τους Αμερικάνους, η οποία τον τελευταίο καιρό απέκτησε και στρατιωτική διάσταση. Βεβαίως είναι μάλλον απίθανο η Αμερική να αλλάξει πολιτική όσο ο ανταγωνισμός είναι κυρίως διπολικός (Αμερική – Κίνα) . Άρα η πιθανότερη εξέλιξη για την Κίνα είναι να συνεχίσει το απολυταρχικό της καθεστώς.
Όμως υπάρχει μια ελπίδα για τα επόμενα 400 χρόνια: Να καταφέρει να ενωθεί η Ευρώπη και να αποτελέσει τον τρίτο πόλο. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα έχουμε ισορροπία τριών χωρών η οποία είναι εξαιρετικά πιο πολύπλοκη από την τετριμμένη περίπτωση των δύο χωρών – ένας απ’ τους δύο κερδίζει.
Τότε ίσως εμφανιστεί μια πλανητική ενότητα χωρίς απολυταρχία και χωρίς λαϊκή δημοκρατία.
Ντίνος Βατικιώτης
Αγαπητέ Ντίνο, κι εγώ νομίζω ότι είναι διεισδυτικό κε΄μενο. Εμένα μου έδωσε απαντήσεις σχετικά με τις κινέζικες κινήσεις που δεν μπορούσα να εξηγήσω. Αλλά καλύτερα να τα πούμε από κοντά, Επίσης συμμερίζομαι τις προβλέψεις σου για τα 400 χρόνια όσα περίπου είναι τα χρόνια κάθε δυναστείας. Όσο για την Δημοκρατία δεν νομίζωότι την είχανε ποτέ ανάγκη. Για φαντάσου πόσες Καταλωνίες θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν!
ReplyDelete