Friday, July 21, 2017

'''ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ'' του Α.Τ. ''ΤΑ ΝΕΑ''


''Κι ενώ εδώ συνεχίζεται η Πολακιάδα με αμείωτη ένταση σε σχέση με τη Δικαιοσύνη, στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να εφαρμόσει το άρθρο 7 των Συνθηκών εις βάρος της Πολωνίας. Με αυτό το άρθρο ο δυναμικότερος των επιτρόπων αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς στοχεύει να επιβάλει «ποινές».
 Και οι «ποινές» είναι εξοντωτικές για τη χώρα, που απειλεί το κράτος Δικαίου και συνεπώς μια από τις θεμελιώδεις αξίες της Ενωσης. Η «ποινή» συνίσταται στη διακοπή χρηματοδότησης από τα ΕΣΠΑ. Αλλά και την ποινή εξευτελισμού με την απαγόρευση συμμετοχής τής Πολωνίας στις κοινοτικές ψηφοφορίες. Δυο βήματα, που αν η Πολωνία επιμείνει μέχρι τέλους, οδηγούν στον προθάλαμο του Polxit και την εσωτερική αναταραχή, που ήδη εξελίσσεται στους δρόμους της Βαρσοβίας.
Χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες η αφορμή ήταν η ψήφιση νόμου πριν από τρεις μήνες από τη Βουλή, με τον οποίο επιχειρείται η καθυπόταξη του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο κυβερνών κόμμα. Ο νόμος αυτός προκάλεσε την προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής  για αποκατάσταση του κράτους Δικαίου με τρίμηνη προθεσμία. Η Βουλή ψήφισε αλλαγή του νόμου, αλλά η Επιτροπή δεν θεώρησε επαρκείς τις αλλαγές, και επανέρχεται. Η Πολωνία με αυτό το «κόλπο» κέρδισε λίγο χρόνο, αλλά η αντίδραση της Επιτροπής ήταν άμεση, καθώς δεν θεώρησε επαρκείς κάποιες πονηρές διατάξεις του διορθωτικού νόμου..''
Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment