Tuesday, November 29, 2016

Η επιστήμη της πληροφορίας: τι κοινό έχουν το DNA, το κουτσομπολιό και το iPhone;

Hub Science

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για έκτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016, στις 20:00 σας προσκαλούμε στη δεύτερη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του καθηγητή πληροφορικής Γιάννη Κοντογιάννη με θέμα «Η επιστήμη της πληροφορίας: τι κοινό έχουν το DNA, το κουτσομπολιό και το iPhone;».

Η επιστήμη της πληροφορίας
Τι κοινό έχουν το DNA, το κουτσομπολιό και το iPhone;

Τα τελευταία 50 χρόνια, η έννοια της πληροφορίας έχει διεισδύσει σε όλες τις πτυχές τις καθημερινότητάς μας: Ανταλλάζουμε sms, μιλάμε στο Skype, βλέπουμε βίντεο στο YouTube, «γκουγκλάρουμε» ανελλιπώς, «ζιπάρουμε» αρχεία, μαθαίνουμε αποτελέσματα δημοσκοπήσεων, ενημερωνόμαστε για το χρηματιστήριο και μεταφέρουμε φήμες. Σήμερα, οι επιστήμονες προσπαθούν να διορθώσουν τις «λαθεμένες» πληροφορίες των γονιδίων που προκαλούν ασθένειες, και ταυτόχρονα μελετούν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται και αποθηκεύει τις πληροφορίες που λαμβάνει.

Η εκρηκτικά ενεργή επιστημονική περιοχή της θεωρίας της πληροφορίας αποτελεί τη μαθηματική θεμελίωση της έννοιας της πληροφορίας σε όλες τις μορφές της. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του θεμελιωτή της, του Αμερικανού μαθηματικού και μηχανικού Claude Shannon. Με αφορμή αυτή την επέτειο, θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να περιγράψουμε την πληροφορία αλλά και να την μετρήσουμε ως φυσικό μέγεθος. Έτσι, θα δούμε τον τρόπο κατά τον οποίο η αυστηρή επιστημονική προσέγγιση μάς βοηθά να κατανοήσουμε τη θεμελιώδη φύση της πληροφορίας και να αναπτύξουμε νέες, εντυπωσιακές εφαρμογές.
Γιάννης Κοντογιάννης

Ο Γιάννης Κοντογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε Μαθηματικά στο Imperial College στο Λονδίνο και έλαβε, με έπαινο, τον μεταπτυχιακό τίτλο Μαθηματικών «Part III» από το πανεπιστήμιο του Cambridge. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον κλάδο της Στατιστικής και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου Stanford. Από το 1995 και για 10 χρόνια εργάστηκε στη Νέα Υόρκη ως ερευνητής στην IBM Research, στο πλαίσιο ενός χρηματοδοτούμενου από τη NASA ερευνητικού προγράμματος, με αντικείμενο τη συμπίεση και ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Παράλληλα, από το 1998 έως το 2001 διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής Στατιστικής του πανεπιστημίου Purdue, όπου ταυτόχρονα διατηρούσε θέσεις καθηγητή «by courtesy» στο τμήμα Μαθηματικών και στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Το διάστημα 2000-2005 διετέλεσε αρχικά Επίκουρος και κατόπιν Αναπληρωτής Καθηγητής (με μονιμότητα) στο τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του πανεπιστημίου Brown. Τέλος, από το 2005 βρίσκεται στο τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου από το 2010 είναι Καθηγητής.

Μεταξύ των διεθνών του διακρίσεων περιλαμβάνονται: η επίτιμη έδρα Manning Endowed Assistant Professorship (2002), το Sloan Foundation Research Fellowship (2004) και ο επίτιμος τίτλος Honorary Master of Arts Degree "Ad Eundem" από το πανεπιστήμιο Brown (2005). Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 35 εργασίες σε κορυφαία διεθνή περιοδικά και περισσότερες από 80 εργασίες στα σημαντικότερα διεθνή συνέδρια των ερευνητικών περιοχών του. Είναι επίσης κάτοχος δύο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας των Η.Π.Α. Έχει διατελέσει plenary speaker σε συνέδρια και έχει δώσει ομιλίες, κατόπιν πρόσκλησης, σε πολλά από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των M.I.T., Berkeley, Stanford, Columbia και Cambridge. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη Θεωρία Πιθανοτήτων, τη Στατιστική, τη Θεωρία Πληροφορίας, τη Συμπίεση Σήματος και την Μαθηματική και Υπολογιστική Βιολογία.

Είσοδος ελεύθερη

No comments:

Post a Comment