Monday, November 7, 2016

''Οι δαγκάνες του Νίκου Χριστοδουλάκη'' ΤΟ ΒΗΜΑ. Α.Τ.

Πριν από λίγες ημέρες, στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης παρουσίασε τη μελέτη του ιδίου και του καθηγητή Β. Σαραντίδη με τίτλο «Εξωτερικές ασυμμετρίες στην ευρωζώνη», εστιάζοντας και στη θέση της Ελλάδας ειδικότερα. Τις ευρωπαϊκές οικονομίες τις χωρίζουν στον Βορρά και στον Νότο σχεδόν γεωγραφικά και συγκρίνουν τις σχέσεις με συγκεκριμένους δείκτες, πριν και μετά την κρίση του χρηματοοικονομικού συστήματος του 2007, και μέχρι το 2014.

Δεν θα σας κουράσω με αριθμούς, αλλά μερικοί από αυτούς είναι ενδεικτικοί της πορείας της ευρωζώνης, και κυρίως του μέλλοντός της.

Η ανισορροπία του εμπορικού ισοζυγίου αποτυπώνεται για τις δύο ομάδες σε δύο περιόδους. Τα χρόνια πριν από τη δημιουργία του ευρώ και τα χρόνια μετά και μέχρι την κρίση του 2007 η διαφορά είναι σημαντική και γίνεται μεγαλύτερη, ενώ μετά την κρίση και μέχρι το 2014 μειώνεται σημαντικά. Ακόμη και στην Ελλάδα βλέπουμε εντυπωσιακή βελτίωση.

Εκ πρώτης όψεως αυτή η τάση είναι θετική για την ευρωζώνη. Οι ανισορροπίες μειώνονται και συνεπώς το σύστημα υπό προϋποθέσεις θα μπορέσει να επιβιώσει, όπως απάντησε ο καθηγητής σε σχετική ερώτηση. 

No comments:

Post a Comment