Sunday, November 20, 2016

''Η παγκοσμιοποίηση και η περίπτωση της Ελλάδας '' ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΡΕΤΖΟΓΛΟΥ


Κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο με την εφημερίδα «Επένδυση» το μεγαλύτερο τεύχος της ελληνικής έκδοσης του Fortune.


Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που κυκλοφορεί στην Ελλάδα το Fortune 500. Είναι το ετήσιο τεύχος που φιλοξενεί τη λίστα με τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη, βάσει κύκλου εργασιών, τη λίστα με τις 100 μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες, καθώς και τις 30 ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.  Φέτος, η λίστα Fortune Global 500 έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί οι αριθμοί πίσω από τις εταιρείες αποτυπώνουν την αμφισβήτηση της παγκοσμιοποίησης, του πιο μεγάλου business trend των τελευταίων δεκαετιών, που κανείς δεν δείχνει για την ώρα να θέλει να υπερασπιστεί, με κορυφαίο παράδειγμα το Brexit.
Το σύνολο, λοιπόν, των πωλήσεων των 500 εταιρειών μειώθηκε κατά 11,5% στα 27,6 τρισ. δολάρια, με τα κέρδη τους να έχουν κατρακυλήσει, αντίστοιχα, κατά το ίδιο ποσοστό και ως κύριοι ένοχοι υποδεικνύονται η εκτίναξη του δολαρίου, η επιβράδυνση της Κίνας και η δραματική μείωση της τιμής του πετρελαίου.
Μια προσεκτική ματιά, όμως, στον χάρτη που συνθέτει τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο, όπου εκπροσωπούνται 33 χώρες και 56 κλάδοι, δείχνει το εξής: Η μεν Αμερική εκπροσωπείται στη λίστα με τον μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών (134 στο σύνολο, έξι περισσότερες από το 2015) και με τη..

No comments:

Post a Comment