Monday, November 21, 2016

Τριφύλλης Αντώνης ''Ακρόπολη και Διαφωτισμός'' ''ΤΟ ΒΗΜΑ''


«Γέρασε ανάμεσα στη φωτιά της Tροίας και στα λατομεία της Σικελίας...''
«Ευριπίδης, Aθηναίος»
Γιώργος Σεφέρης

1991. Ενας γνωστός εκδότης ιστορικής ημερήσιας εφημερίδα, ο Αδωνις Κύρου, βρέθηκε σε ένα μικρό ψαροχώρι στα Κύθηρα. Παρήγγειλε τα ψάρια του στη γνωστή ταβέρνα του Σωτήρη. Και, όπως μας διηγήθηκαν, έφυγε με τα πόδια να ανηφορίσει στην κορυφή του «Αϊ-Γιώργη του βουνού». Εκεί που περπατούσε γύρω από το εκκλησάκι, κάτι του γυάλισε, έψαξε και έκανε μια σπουδαία ανακάλυψη. Βρήκε επιφανειακά αναθήματα της μινωικής περιόδου. Ειδοποίησε τον φίλο του αρχαιολόγο κ. Σακελαράκη και αυτός οργάνωσε επιφανειακή ανασκαφή που έφερε στο φως αρχαιολογικό θησαυρό. Ενα ασύλητο μινωικό ιερό κορυφής. Ο κ. Κύρος δεν είναι αρχαιολόγος.

Πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίo του παλαιού αρχισυντάκτη του ιστορικού περιοδικού της φιλελεύθερης σκέψης «The Economist» Αντονι Γκότλιμπ, «The dream of Enlightenment» - «Το όνειρο του Διαφωτισμού». Πριν από 15 χρόνια είχε κυκλοφορήσει το πρώτο του βιβλίο «The dream of Reason» - «Το όνειρο της λογικής». Ο Γκότλιμπ δεν είναι φιλόσοφος.

Τα βιβλία του παρουσιάζουν και αναλύουν, το μεν πρώτο την αρχαία ελληνική φιλοσοφία που κυριάρχησε ως την Αναγέννηση, το δε δεύτερο την ιστορία της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας ως σήμερα, με έναν μοναδικό τρόπο και με πλήθος πρωτότυπων ιδεών. Δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι το εξής: Δύο υπήρξαν οι σημαντικότερες στιγμές της ανθρώπινης σκέψης. Η εποχή του Πλάτωνα, του Σωκράτη και του Αριστοτέλη και η εποχή του Σπινόζα, του Χομπς κ.λπ. Οι εποχές αυτές έδωσαν τροφή στους μαθηματικούς, στους φυσικούς, στους αστρονόμους, στου ψυχιάτρους, ακόμη και στους πληροφορικούς της εποχής μας, για να αποκρυπτογραφήσουν τη φύση..''
Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment