Tuesday, November 8, 2016

''Ο ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ Η ΧΑΝΑ ΑΡΕΝΤ'' Α.Τ. ''ΤΑ ΝΕΑ''


«Η επικράτηση του ολοκληρωτισμού έχει το σπέρμα της αυτοκαταστροφής του. Το πρόβλημα είναι αν θα του δοθεί χρόνος να καταστρέψει και τον κόσμο που ζούμε»
Χάνα Αρεντ

Η Χάνα Αρεντ υπήρξε μια μορφή της φιλοσοφίας που στον Μεσοπόλεμο σφράγισε με τη σκέψη της την προσπάθεια για κατανόηση του ναζισμού. Εγινε γνωστή με τα φιλοσοφικά βιβλία της και διάσημη με το βιβλίο «Οι ρίζες του ολοκληρωτισμού», όπου πραγματεύεται τη σχέση των ολοκληρωτικών καθεστώτων με τις μάζες. Μεταπολεμικά, έγραψε για τη δίκη του Αϊχμαν και η θέση της για τη δίκη του εγκληματία τής προκάλεσε προβλήματα στην εβραϊκή κοινότητα.
Λίγο πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ δημοσιεύτηκε  ένα άρθρο της Ινγκριντ Μπάρινγκτον, η οποία μετέφερε τη σκέψη της Αρεντ στην προεκλογική αντιπαράθεση μεταξύ των δυο υποψηφίων, αλλά και στους κινδύνους για τη δημοκρατία που προέρχονται από το εκλογικό κοινό του Τραμπ, ακόμη και στην περίπτωση που χάσει ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος. Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω μερικά από τα χαρακτηριστικά των οπαδών του Τραμπ, που ήδη συναντώνται και στην Ευρώπη, με τη διαρκή άνοδο του λαϊκισμού.
Μια από τις προϋποθέσεις είναι η ..
Διαβάστε περισσότερα..

2 comments:

  1. ΑΛΕΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
    Από τις 8/11 που εξελέγη ο Ντόναλντ Τραμπ με δημοκρατικές διαδικασίες,-λίγο παράξενες για εμάς -49 πλειοψηφικά και 2 αναλογικά για τις 51 Πολιτείες…-Προέδρος των ΗΠΑ , παριστάμεθα μάρτυρες ενός σχεδόν ξεκαρδιστικού φαινομένου. Έκπληκτοι αναλυτές, αυτοκτόνοι δημοσκόποι, φοβικοί δημοκράτες τίλλουν τα τρίχας της κεφαλής τους επιδεικνύοντας την αλαζονεία και άγνοια τους για τις πραγματικές κοινωνίες και ανθρώπους.
    Δεν υπάρχει χειρότερος λαϊκισμός από τον εύκολο κι ανέξοδο αντι-λαικισμο.
    Κάθε εύκολη κατάταξη, προσφυγή σε «μαυρο-ασπρο», ταμπελοποίηση, απαξιωτικό χαρακτηρισμό και ύβρεις με όρους που αποτελούν οι ίδιοι πρόβλημα και όχι ερμηνεία η λύση ( «χυδαίος πολιτικός λόγος», «τσαρλατάνοι», «ακροδεξιοί», «εθνικιστές», «ρατσιστές» κλπ) είναι από την αρχή και εξορισμού λαικίστικη «από την ανάποδη» αφού «ετοιματζηδικα» υποκαθιστά την ψύχραιμη ανάλυση και γνώση με συνθηματολογία.
    Τέτοιο ήταν σε μεγάλο βαθμό και το άρθρο του παλαιού και συχνά με ενδιαφέρουσα σκέψη φίλου Αντώνη Τριφυλλη στα «ΝΕΑ» 7/11.( « ο Τραμπ» και η Χάνα Αρεντ») που βέβαια παραλείπει να μας πει το κύριο : Ότι ακριβώς η Χάνα Αρεντ υπέφερε από ένα σιωνιστικό μαυρόασπρο λαϊκισμό γιατί αποτόλμησε, Διαβάστε την συνέχεια..http://aristerospatriotis.blogspot.gr/2016/11/blog-post_32.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δεκτή η κριτική σου, αλλά δεν συμμερίζομαι πολλά από αυτά που γράφεις. Να πω μόνο ότι στην τελευταία γραμμή αναφέρω για τα προβλήματα και την αήθη πολεμική που της έγινε από τους ισραηλίτες συντρόφους της γιατί ήταν κάθετα αντίθετη με την εκδίκαση της υπόθεσης Άιχμαν στο Ισραήλ. Η αντίθεση προκλήθηκε από την ασυμβίβαστη πίστη της στην Δημοκρατία και τον Νόμο. Για τον ίδιο τον Άιχμαν πίστευε ότι είαν ένοχος για εγκλήματα, δεδομένου ότι υπήρχαν αποδείξεις για την ενοχή του. Πάντως το υβρεολόγιο στην γλώσσα των ολοκληρωτικών είναι συστατικό της πολιτικής τους, όπως και απόρριψη της Δημοκρατίας. Αυτά πάνε μαζύ.
      Χαίρε και να σου θυμίσω την ανάγκη ύπαρξης νόμων και ποινών για τους παραβάτες από την εποχή του Σόλωνα, ως απαραίτητο συστατικό της λειτουργίας μιας κοινωνίας. Την παραβίαση των νόμων της δημοκρατίας την έζησες στο πετσί σου, εκείνο το βράδυ που τρώγαμε στα τρία αδέρφια και μάθαινες την βίαιη και παράνομη στράτευσή σου από την χούντα. Το ζούμε και σήμερα με την απέπιδα προσπάθειας της Κυβέρνησης να αλώσει όλους τους θεσμούς. Αλλά είναι αργά. Γιατί αν οι άλλοι δικτάτορες κάθε χρώματος είχαν την υποστήριξη του λαού, οι τωρινή θαυμαστές του Τσάβες την έχουν χάσει πολύ γρήγορότρα από ότι περμενα.
      Good bye and good luck

      Delete