Friday, April 29, 2016

ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΝΑΙΜΑΚΤΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΑΣΧΑ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΕΒΑΝΤΗ

''Η μεγάλη γιορτή πλησιάζει. Οι προετοιμασίες έχουν ενταθεί. Τα προγράμματα έχουν σχεδόν οριστικοποιηθεί. Άλλος θα γιορτάσει στο χωριό. Άλλος με συγγενείς και φίλους. Άλλος θα μείνει στο σπίτι σε στενό οικογενειακό κύκλο. Θα προσφερθούν λαμπάδες για το βράδυ της Ανάστασης. Και φυσικά θα ετοιμαστούν οι πασχαλιάτικες λιχουδιές. Οι περισσότεροι θα ψήσουν τσουρέκια, θα βάψουν αυγά, θα ετοιμάσουν μαγειρίτσα. Θα ψήσουν το παραδοσιακό αρνί - άλλοι στη σούβλα κι άλλοι στο φούρνο.

Όμως το Πάσχα δεν είναι μόνο ρομαντικές στιγμές με τα Δώδεκα Ευαγγέλια, την περιφορά του Επιταφίου, τον ύμνο της Κασσιανής, τον θρήνο για το «Γλυκύ μου έαρ» και το θριαμβευτικό «Χριστός Ανέστη» τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου. Συνδέεται και με μερικούς κινδύνους που, αν δεν προσέξουμε, ενδέχεται να μετατρέψουν μιαν όμορφη γιορτή πνευματικής ανάτασης και οικογενειακής ευτυχίας σε στιγμές πόνου, απελπισίας και μακροπρόθεσμης ταλαιπωρίας.

Οι διατροφικές συνήθειες της Πασχαλιάς μπορεί να αποδειχτούν καταστροφικές. Μετά από μια μεγάλη περίοδο νηστείας με αποχή από λιπαρά και άλλα επιβλαβή για τον οργανισμό τρόφιμα, η εκ νέου κατανάλωση μεγάλης ποσότητας δύσπεπτων τροφών μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ιδίως σε όσους έχουν ευαισθησίες και συγκεκριμένες παθήσεις..''

No comments:

Post a Comment