Tuesday, October 13, 2015

''Μια προφητεία που επαληθεύεται'' Η νέα «φούσκα» που απειλεί την παγκόσμια οικονομία ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΦΥΛΛΗΣ 11/10/2015 FORTUNE.GR

«Απληστία (= πλεονεξία.. Κάποιος που θέλει όλο και περισσότερα.)»
Από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα
Πάπας Γρηγόριος ο Α΄
Νταβός, χειμώνας 2011. Το χωριό σκεπασμένο από χιόνι. Έξω το κρύο είναι διαπεραστικό. Μέσα στις αίθουσες που διεξάγεται το ετήσιο Forum, η ατμόσφαιρα «θερμαίνεται». Οι μεγάλοι της πολιτικής, της οικονομίας, των επιχειρήσεων αισιοδοξούν για το μέλλον του καπιταλισμού. Ύστερα από τέσσερα χρόνια βαθιάς κρίσης. Ύστερα από μεταστάσεις της κρίσης του 2007 από τα στεγαστικά αφερέγγυα δάνεια, στην κρίση του χρηματοοικονομικού συστήματος και από αυτήν στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, οι παρόντες διατυπώνουν σεμνά και συγκρατημένα την άποψη ότι η κρίση παρήλθε. Το μεγάλο τσουνάμι συγκρατήθηκε. Φυσικά με απώλειες θέσεων εργασίας και ύφεση.
Τα κράτη διέσωσαν τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες στην Αμερική και τις συστημικές τράπεζες στην Ευρώπη με δάνεια από χρήματα φορολογουμένων. Το νεοφιλελεύθερο λάθος της πτώχευσης της Lehman δεν επανελήφθη. Οι επενδυτικές τράπεζες ενσωματώθηκαν στις καταθετικές, οι οποίες λειτουργούσαν σε ρυθμισμένο περιβάλλον. Παράλληλα εξαγγέλθηκε η πρόθεση για λήψη μέτρων για τα προϊόντα εκτός ρυθμίσεων, όπως τα Hedge funds, τα CDO’s, οι «πονηρές» τιτλοποιήσεις και άλλα εξωτικά προϊόντα το ύψος των οποίων είχε φτάσει μέσα σε μια δεκαετία να είναι ισοδύναμο με το παγκόσμιο ετήσιο ΑΕΠ και το παγκόσμιο χρέος. Δηλαδή τα 63 τρισ. δολάρια.

No comments:

Post a Comment