Wednesday, August 10, 2016

VILMOS KONTOR ''ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ'' (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ) ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΚΟΛΤΣΟΣ


  Για να απαλλαγούμε, εξ αρχής, από το φάντασμα “Philip Kerr” και το “Berlin noir” του, θα προεξοφλήσουμε ότι ο Kondor έχει διαβάσει, αν όχι μελετήσει, την κατά είκοσι χρόνια προηγηθείσα Τριλογία του Σκοτσέζου συναδέλφου του. Κάτι που είναι - έως ανερυθρίαστα - προφανές, στη δομή και την τοπιογραφία του “Budapest Noir”. Στο απόσπασμα του βιβλίου που παρουσιάζεται στο τέλος αυτού του Σημειώματος και πριν από το Επίμετρο, ο “Γκούντερ” τού Kerr, είναι αυτοπροσώπως παρών! Απόδοση τιμής, στον πιονιέρο;

  Αλλά, όλα έχουν γραφτεί, και θα εστιάσουμε στο “Budapest Noir”, αποφεύγοντας συγκρίσεις, και στη βάση της δικής του αξίας.



  Θα αντιγράψω από το εσώφυλλο του βιβλίου:Ο Vilmos Kondor γεννήθηκε το 1954 στην Ουγγαρία. Σπούδασε στο Παρίσι και αποφοίτησε από τη Σορβόνη με πτυχίο χημικού μηχανικού. Στη συνέχεια επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου ζει σήμερα με την οικογένειά του σ’ ένα ήσυχο χωριό κοντά στα αυστριακά σύνορα. Διδάσκει μαθηματικά και φυσική στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το πρώτο του μυθιστόρημα εκδόθηκε το 2008 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Έχει εκδώσει συνολικά πέντε νουάρ μυθιστορήματα με ήρωα τον δημοσιογράφο Ζίγκμοντ Γκόρντον[1], τα οποία εκτυλίσσονται στη Βουδαπέστη μεταξύ του 1936 και του 1956”. Και να προσθέσω ότι το χόμπι του είναι η παραγωγή ψωμιού.



[1]  Το “Budapest Noir” (2008) ακολούθησαν τα: “Wicked Budapest” (2009), “The Spy from Budapest” (2010), “Budapest in Ruins” (2011) καιBudapest in November” (2012).
 
Διαβάστε περισσότερα..

No comments:

Post a Comment