Thursday, August 28, 2014

ΦΙΛΙΠ ΚΕΡ Φόβος και παράνοια στο χιτλερικό Βερολίνο

''Το μεγαλύτερο μέρος της μπίρας που παραγόταν στο Βερολίνο του 1943 έφευγε για τους στρατιώτες στο σοβιετικό μέτωπο. Ακόμη και οι πιο καλοβαλμένοι αξιωματούχοι φορούσαν εφημερίδες μέσα στις μπότες για να αντέξουν τον βερολινέζικο χειμώνα. Και ο Χίτλερ χρησιμοποιούσε το τσεκ των επιταγών του για να δωροδοκεί πρώσους αξιωματούχους και να εξαγοράζει την αφοσίωσή τους.
Ακόμη και αν οι λεπτομέρειες μοιάζουν «ελαφριές» για μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται τον καιρό του Αδόλφου - για την ακρίβεια, λίγο πριν από την πτώση -, κάνουν ωστόσο τη διαφορά. Οπως και στα προηγούμενα έργα του Φίλιπ Κερ, αποτελούν σήμα κατατεθέν για το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται ο ήρωάς του Μπέρνι Γκούντερ. Εχοντας εγκαταλείψει την Πολιτική Αστυνομία, εργάζεται πλέον στο Γραφείο Εγκλημάτων Πολέμου. Μετά την επιτυχία που σημείωσαν η «Τριλογία του Βερολίνου» και η «Μοιραία Πράγα» ο Κερ παρατείνει τη φήμη του ολόδικού του πρωταγωνιστή, όπως κάθε συγγραφέας που σέβεται τη φλέβα χρυσού μέσα στο αναγνωστικό κοινό.
Ο Γκούντερ δεν είναι αδιάφορος - κάθε άλλο. «Δεν παριστάνει τον ιππότη με την αστραφτερή πανοπλία» όπως γράφει ο Κερ στον προγενέστερο «Χλωμό εγκληματία» (Κέδρος), αλλά δεν θα καθόταν «με σταυρωμένα τα χέρια την ώρα που είχαν μπει κλέφτες μέσα στο μαγαζί». Μονολιθικός, σχεδόν μονόχνοτος και οξύθυμος, αμφιθυμικός απέναντι στην ηθική όπως ο Φίλιπ Μάρλοου, έχει αποφασίσει ότι αξίζει να διεισδύσει στην κοινοτοπία του Κακού με οποιοδήποτε τίμημα. Το μείγμα που έχει κατοχυρώσει ο συγγραφέας παρέχει όλα τα εχέγγυα για να πετύχει. Τα εγκλήματα των Ναζί γίνονται το ανυποχώρητο φόντο μέσα στη «νύχτα της νύχτας», ενώ ένα εύρημα ενώνει τη μεγάλη ιστορία με τους νουάρ χαρακτήρες: η ανακάλυψη ενός ομαδικού τάφου στο δάσος του Κατίν, κοντά στο Σμολένσκ της κατεχόμενης από τους γερμανούς Ρωσίας...''

No comments:

Post a Comment