Friday, May 23, 2014

''Επαναλαμβάνεται η Ιστορία;'' του Α.Τ. ''ΤΑ ΝΕΑ''

«Κάτι πρέπει να καπνίζουν όσοι πιστεύουν ότι η κρίση στην Ευρώπη τελείωσε».

Willem Buiter
Η πρώτη κρίση της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης εκδηλώθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Με αυτή έκλεινε ο κύκλος που άρχισε με την πρώτη Βιομηχανική Επανάσταση στα μέσα του 19ου αιώνα, τότε που η Μεγάλη Βρετανία, κυρίαρχη στη βιομηχανική παραγωγή και τις μεταφορές, χρησιμοποίησε ακόμη και τα όπλα για να ανοίξουν τα σύνορα στις εξαγωγές των προϊόντων της. Η δημοκρατία, που άρχισε να επικρατεί ως πολίτευμα πρώτα στις ΗΠΑ και μετά στη Γαλλία με βίαιες επαναστάσεις, έφερε στο προσκήνιο δύο κυρίως πολιτικές δυνάμεις. Τους φιλελευθέρους και τους σοσιαλδημοκράτες. Το τέλος της πρώτης παγκοσμιοποίησης και των αυτοκρατοριών άρχισε με την αγγλική οικονομική κατάρρευση το 1885 και ολοκληρώθηκε με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η δεύτερη κρίση άρχισε με την οικονομική κατάρρευση πολλών χωρών μετά το 1929 και ολοκληρώθηκε με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην ενδιάμεση περίοδο, στην Ευρώπη κυριάρχησαν το κομμουνιστικό και το φασιστικό κόμμα. Το ισχυρό κράτος που αντικατέστησε τις αυτοκρατορίες και η κλειστή οικονομία περιθωριοποίησαν φιλελευθέρους και σοσιαλδημοκράτες.
Μετά τον πόλεμο, σταδιακά υπερίσχυσαν τα λεγόμενα κόμματα της κοινωνικής δημοκρατίας, τα λαϊκά-χριστιανοδημοκρατικά και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, ενώ περιθωριοποιήθηκαν το κομμουνιστικό και τα φασιστικά-ναζιστικά κόμματα. Τα κόμματα της κοινωνικής δημοκρατίας συνεχίζουν να κυριαρχούν. Σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη συνεργάστηκαν, ενώ σε άλλα εναλλάσσονται στην εξουσία, δημιούργησαν συνθήκες ειρήνης και ελεύθερου εμπορίου, σταθερότητας και ευημερίας. Αιχμή του δόρατος υπήρξε η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

No comments:

Post a Comment