Tuesday, February 25, 2014

ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ του Α.Τ. ''ΤΑ ΝΕΑ''

«Αφού δεν είχε νέα ευχάριστα να πει, καλύτερα να μη μας πει κανένα».
Διονύσης Σαββόπουλος

''Λίγους μήνες πριν από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές κουβεντιάζαμε στο νησί, στο καφενείο. Θέμα η κρίση και οι δημοτικές εκλογές. Ηταν η σύντομη εποχή πριν από την κρίση της Ιρλανδίας που ανέτρεψε την ευρωπαϊκή αισιοδοξία. Η εποχή που οι πολιτικές δυνάμεις δεν άντεχαν να κοιτάξουν τα αίτια της κρίσης μας, αλλά τροφοδοτούσαν το όνειρο επιστροφής στον παράδεισο των ελλειμμάτων - που μας έτρεφε και τα έθρεψε. Ρώτησα τους φίλους τι σκέφτονται για τις επερχόμενες εκλογές. Ποιον θα ψηφίσουν και γιατί. «Τον σημερινό δήμαρχο, επειδή κάνει έργα». Η αφελής ερώτησή μου γιατί τους ενδιαφέρουν τα έργα κι όχι αν υπάρχουν χρήματα γι' αυτά έμεινε αναπάντητη. Οι σχηματισμοί που κατέβαιναν ήταν οι παραδοσιακοί από την εποχή του διχασμού και ένας νεοσύστατος από νέους που επέστρεψαν στην πατρώα γη για να αναλάβουν τις δουλειές των γονιών ή να ανοίξουν δική τους. Η ανεργία βλέπετε είχε αρχίσει να πλήττει τους σπουδασμένους.

Η δεύτερη ερώτηση ήταν γιατί δεν κατεβαίνουν όλοι με ένα ψηφοδέλτιο. Να καταρτίσουν μαζί ένα πολυετές σχέδιο δράσης, στο οποίο θα στρατευθούν όσοι επιθυμούν να αντιμετωπίσουν τα σωρευμένα προβλήματα και την πολυετή κρίση που διαφαινόταν παρά την αισιόδοξη τότε ατμόσφαιρα. Εκεί τα πνεύματα ζωήρεψαν. Η ιδέα και μόνο ότι θα μοιραστούν την εξουσία με τον «αντίπαλο» έδινε αέρα στα πανιά τους. Τελικά επικράτησε ο αέρας ο κοπανιστός.

Τα επόμενα καλοκαίρια επικρατούσε οργή, απογοήτευση, φόβος. Παραλυτικά φαινόμενα και αντισυστημικές επιλογές εξοβέλισαν σταδιακά την τρυφερή κομματική ένταξη. Ακόμη και για την αντιπολίτευση, που έβλεπε ότι η αρχική δυναμική της όσο πλησίαζε προς την εξουσία απεκάλυπτε τις αδυναμίες της. Το βλέμμα στραμμένο προς το παρελθόν, θύμιζε όλο και περισσότερο νοσταλγία για ένα παρελθόν χωρίς μέλλον και ένα παρόν που τίποτε δεν είχε διδαχθεί από το παρελθόν..''


No comments:

Post a Comment