Monday, August 5, 2013

Η ΚΟΥΤΣΟΜΟΥΡΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ WWF HELLAS

Στις ελληνικές θάλασσες ζουν μόνιμα 9 είδη θαλάσσιων θηλαστικών τα περισσότερα από τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Τα ζώα αυτά έχουν διαφορετικές συνήθειες, από την κοινωνική δομή ως τα βάθη στα οποία προτιμούν να ζουν αλλά και την τροφή που καταναλώνουν. Μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια θηλαστικά είναι και η μείωση τροφής. Στη Μεσόγειο, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, το 80% των ιχθυαποθεμάτων έχει υπεραλιευθεί. Τι σημαίνει αυτό; Υπεραλίευση έχουμε όταν ο πληθυσμός ενός είδους έχει αλιευτεί τόσο που ούτε τα μεγέθη των ψαριών αλλά ούτε και ο αριθμός τους είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Απόθεμα είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τον πληθυσμό ενός είδους ψαριού υπό εκμετάλλευση – δηλαδή αλιεία. Άρα οι πληθυσμοί των ψαριών έχουν μειωθεί τόσο πολύ που πλέον ψαρεύονται νεαρά ψάρια που δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν. Αυτό συνδέεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και με το γεγονός ότι πολλά ψάρια αλλάζουν φύλο κατά τη διάρκεια της ζωής τους (πχ. η γόπα γεννιέται θηλυκό και γίνεται αρσενικό ενώ η τσιπούρα γεννιέται αρσενικό και γίνεται θηλυκό).
Η προστασία των ιχθυοαποθεμάτων μας είναι ευθύνη του Ελληνικού κράτους, όπως ορίζει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Υπάρχουν όμως πάρα πολλά γενναία βήματα που πρέπει ακόμα να γίνουν για να πετύχουμε τη σωστή διαχείριση του θαλάσσιου πλούτου μας. Ένα αυτονόητο βήμα θα ήταν να σταματήσει η αλιευτική δραστηριότητα σε περιοχές και στις εποχές που συγκεντρώνονται νεαρά ψάρια ή που αναπαράγονται ενήλικα ψάρια.
Τι μπορεί να κάνει όμως ο καθένας από μας, ως καταναλωτής, για να συμβάλει στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος συνολικότερα;
  • Δεν καταναλώνουμε νεαρά ψάρια, δηλαδή ψάρια κάτω από το επιτρεπόμενο μέγεθος
  • Δεν καταναλώνουμε ψάρια κατά την εποχή αναπαραγωγής τους
  • Δεν καταναλώνουμε προστατευόμενα είδη (όπως η πίνα, το χτένι, ο πετροσωλήνας, ο λευκός καρχαρίας και ο καρχαρίας προσκυνητής)
  • Αποφεύγουμε την κατανάλωση ειδών όπως ο ερυθρός τόνος, ο ξιφίας και ο γαλέος τα οποία αν και δεν είναι προστατευόμενα είναι απειλούμενα.

No comments:

Post a Comment