Friday, May 10, 2013

Ο ομ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Γ.ΚΑΣΣΙΜΑΤΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΜΕΡΟΣ 1ο.ΑΜΥΝΤΙΚΗ ή ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ?

2 comments:

  1. Αντώνης ΓκόλτσοςMay 10, 2013 at 9:45 AM

    Το ερώτημα, λοιπόν, που θα εγείρεται πάντοτε, θα είναι το κατά πόσον ένα ακραίων τάσεων κόμμα, "ακραίων" κατά το γεγονός ότι η παρουσία του συναιρείται με πράξεις ποινικού ενδιαφέροντος, είναι αποδεκτό υπό δημοκρατικό καθεστώς.

    Ιδιαίτερα όταν οι ποινικού ενδιαφέροντος πράξεις και εκδηλώσεις του κόμματος αυτού συνιστούν συστατικό στοιχείο της κοινωνικής του παρουσίας, όταν, δηλαδή, οι απουσία αυτών των πράξεων και εκδηλώσεων καθιστά το κόμμα αυτό πρακτικά ανενεργό.

    Η κήρυξη ενός κόμματος ως παράνομου είναι, προφανώς, συνταγματικά ανεπίτρεπτη. Ιδιαίτερα όταν το κόμμα αυτό αντιπροσωπεύεται στη Βουλή, μετά από εκλογές που διενεργήθηκαν ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες.

    Όμως η μη κήρυξη ενός εκλεγμένου κόμματος ως παράνομου δεν μπορεί να συνιστά αυτοσκοπό. Όταν το κόμμα αυτό σαφώς τοποθετείται αντισυνταγματικά, ή και ποινικά παράνομα, εντός και εκτός Βουλής, η στοιχειώδης συνταγματική πρακτική θα έπρεπε να επιβάλλει την κήρυξη του κόμματος αυτού εκτός νόμου.
    Ιδιαίτερα όταν οι ακολουθούμενες πρακτικές του κόμματος συνιστούν άμετρη και αξιόποινη εφαρμογή των ιδρυτικών θέσεων του κόμματος, σε βαθμό που η παρουσία του στη Βουλή να στοιχειοθετεί την υφαρπαγή της ψήφου των εκλογέων του.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Συνεπώς είσαι με την άποψη που υποστηρίζει την ''αμυντική'' Δημοκρατία. Αύριο στο δεύτερο μέρος διατυπ΄'ωνεται η άποψη σχετικά με τι μπορεί να γίνει αν ένα κόμμα ανέλθη στην εξουσία με την ψήφο του λαού ή ακόμη και με δημοψήφισμα και επιλέξει αλλαγή καθεστώτος. Να δούμε τι γίνεται συνολικά και ποιά από τις δύο απόψεις μας ''πάει''

      Delete