«Πώς τα πάτε;». «Μας χρωστούν». Φαίνεται πως η κρίση δεν απομάκρυνε δραματικά το ελληνικό αναγνωστικό κοινό απ’ το βιβλίο. Ομως ο υπερδανεισμός των βιβλιοπωλείων οδήγησε τις εισπράξεις τους στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών και όχι στα ταμεία των εκδοτικών οίκων, με αποτέλεσμα ο κόσμος του έντυπου λόγου να ασφυκτιά.
Κάποιοι αριθμοί, πάντως, αντί να συρρικνώνονται συνεχίζουν να αυξάνονται. Ετσι το 2012 οι ελληνικοί τίτλοι μυθιστορημάτων (εκδόσεις, επανεκδόσεις και e-book) έφθασαν στους 519 σύμφωνα με τα στοιχεία της πολύτιμης βάσης δεδομένων Βιβλιονέτ, σε σύγκριση με τους 508 τίτλους το 2011 και τους 401 τίτλους το 2009. Εύλογα, λοιπόν, μπορούμε να υποθέσουμε πως η λογοτεχνία διαθέτει παρηγορητική δράση. (Η μεγάλη πτώση της τελευταίας πενταετίας σημειώθηκε στο βιβλίο, που ήκμασε χάρη στα διογκωμένα καταναλωτικά ήθη. Είναι τα αναρίθμητα σχολικά βοηθήματα που από τους 909 τίτλους, το 2007, έπεσαν στους 491 τίτλους, το 2011, και τα βιβλία αυτοβελτίωσης και πρακτικών συμβουλών που από 1.286 τίτλους, το 2007, έπεσαν στους 710 τίτλους, το 2011).
Παρότι, λοιπόν, η αγορά πάσχει από έλλειψη ρευστότητας και ονομαστά βιβλιοπωλεία ή ιστορικοί εκδοτικοί οίκοι δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους, η εξωτερική εικόνα της λογοτεχνικής ζωής μοιάζει να μην έχει αγγιχθεί από την κρίση. Πλούσια συγκομιδή τίτλων, πυκνά συμπόσια με συμμετοχές από την επαρχία και το εξωτερικό (έστω με την οικονομική συνδρομή των ίδιων των συνέδρων), βραβεία, περιοδικά, βιβλιοκρισίες και βιβλιοπαρουσιάσεις..
No comments:
Post a Comment