Thursday, November 15, 2012

ΖΩΡΖ ΣΙΜΕΝΟΝ ''Ο ΓΑΤΟΣ'' (ΑΓΡΑ) παρουσίαση ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΚΌΛΤΣΟΣ



Παρίσι. Νοέμβριος.
Που σημαίνει, δύο φορές Παρίσι. Και δύο φορές Νοέμβριος· κλασικό Σιμενόνειο κάδρο και η γραφή Simenon, στην ευτυχέστερη εκδοχή της[1].

Η Μαργκερίτ και ο Εμίλ, 71 και 73 ετών, αντίστοιχα, και οι δύο σε δεύτερο γάμο, παντρεμένοι 8 χρόνια τώρα, τα τελευταία 4 αυτο-καταδικασμένοι στην αμοιβαία απόλυτη σιωπή. Και ο λόγος;             Η Μαργκερίτ έχει δηλητηριάσει τον γάτο Του. Ο Εμίλ θα “μηρυκάσει τις μνησικακίες του” (σελ. 93) και θα ξεπουπουλιάσει τον παπαγάλο Της, “...κατά κάποιον τρόπο ήταν σαν να ξερίζωνε έτσι τα φτερά των Ντουάζ” (σελ. 95). Πολύχρωμα φτερά που θα κοσμήσουν το βάζο... Η σκηνή -αμέσως μετά το βασανιστήριο του Κοκό- ορισμός του ύπανδρου μίσους: “Συναντήθηκαν στη σκάλα, εκείνος κι εκείνη. Πρέπει να είδε το αίμα που κυλούσε απ’ το χέρι του και κατευθύνθηκε βιαστικά προς το σαλόνι. Δεν έβγαλε παρά μία μόνο κραυγή. Εκείνος είχε φτάσει στο κεφαλόσκαλο.





[1] H ίδια non-Maigré εκδοχή που είχε επιβάλει στον André Gide, ήδη στις αρχές των ετών ’40, να δηλώσει την πρωτοκαθεδρία του Simenon, μεταξύ των πεζογράφων της εποχής του «Simenon est un romancier de génie et le plus vraiment romancier que nous ayons dans notre littérature d'aujourd'hui» (Ο Simenon είναι ένας ιδιοφυής πεζογράφος, ο πιο αυθεντικός που διαθέτει η λογοτεχνία του καιρού μας).



No comments:

Post a Comment